Nakon jata belih roda struja ubila i strogo zaštićenu vrstu sove FOTO

Izvor: B92, 23.Avg.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon jata belih roda struja ubila i strogo zaštićenu vrstu sove FOTO

Retka vrsta sove, buljina (Bubo bubo), pronađena je mrtva kod Slankamenačkih Vinograda, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

"U blizini naselja Slankamenački Vinogradi pronađena je u nedelju mrtva buljina (Bubo bubo). Ova jedinka nađena je ispod veoma opasnog strujnog dalekovoda, koji ju je najverovatnije i usmrtio", naveo je Zavod na Fejsbuku.

Buljina (Bubo bubo) je najveća vrsta sove u Srbiji i strogo je zaštićena. Veoma je retka u Vojvodini, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na širem prostoru Fruške gore poslednji put je viđena pre oko pola veka, podseća Zavod.

"Stradanje na strujnim vodovima (elektrokucija), predstavlja veoma opasan faktor ugrožavanja ptica, čemu dodatno svedoči ovaj slučaj stradanja zaštićene i lokalno veoma retke vrste. Usled toga je i kod nas neophodno što pre otpočeti primenu tehničkih rešenja, poput izolacije delova dalekovodnih struktura, kojima se ova negativna pojava ublažava", upozorava Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Podsetimo, nedavno je celo jato belih roda i druge ptice, ukupno njih 40, stradalo od udara struje kod Paraćina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Retka vrsta sove stradala od strujnog udara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019

U blizini naselja Slankamenački vinogradi pronađena je mrtva retka vrsta sove, buljina (Bubo bubo), objavio je danas Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode na svom Fejsbuku...Ptica je nađena ispod veoma opasnog strujnog dalekovoda, koji ju je najverovatnije i usmrtio...Buljina (Bubo bubo) je najveća...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.