Najzdravije za bebe je majčino mleko

Izvor: Blic, 09.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzdravije za bebe je majčino mleko

Oko stotinak trudnica i mladih roditelja sa bebama okupilo se juče popodne kod Letnje bine na Zemunskom keju gde su razmenjivali iskustva sa drugim roditeljima, ali i dobijali savete od stručnjaka. Tako je manifestacijom „Prijatelji bebama od prvog trenutka“ završeno obeležavanje Svetske nedelje dojenja, koja ima za cilj podizanje svesti o značaju povećanja procenta dojenja.

Unicef je nedavno objavio podatak da je smanjenje stope smrtnosti dece u svetu sa 13 na 8,8 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delom posledica pravovremenog i takozvanog ekskluzivnog dojenja, koje podrazumeva samo majčino mleko bez dodavanja vode i čajeva. Istraživanja pokazuju da je za novorođenče najbolja ishrana ona koja podrazumeva pokretanje dojenja u toku prvog sata života, ekskluzivno dojenje tokom prvih šest meseci kao i nastavak dojenja tokom druge godine života deteta.

- Kroz majčino mleko, beba dobija vitamine i enzime koji smanjuju rizik od infekcija i alergija. Dojenje je korisno i za majke, jer utiču na brži oporavak posle porođaja, ali i smanjuje rizik od raka dojke i jajnika. Mnoge majke ovo ne znaju, pa rano odustaju od dojenja i prelaze na adaptirano mleko - istakla je juče Zorana Oborina iz Udruženja „Roditelj", koje po peti put obeležava ovu svetsku manifestaciju u Srbiji. U okviru Svetske nedelje dojenja, Udruženje je pokrenulo Vršnjačko savetovalište u kojima će mame koje imaju iskustva sa dojenjem davati savete majkama prvorođenčadi.

- Sa prvim detetom sam imala loše iskustvo. Mislila sam da nemam mleka, pa sam prešla na adaptirano. Niko mi u stvari nije objasnio da je normalno da se posle carskog reza kasnije pokrene mleko i da treba češće da ga dojim. Mnogo je pitanja i dilema dojilja, pa sam rešila da im budem savetnica - kaže Milena Popević (33), jedna od devet savetnica koje obučavaju Nevenka Zebić, savetnica iz Nemačke i Anđelka Kotević, koordinatorka „Halo beba" Gradskog zavoda za zaštitu javnog zdravlja. Nakon priče o značaju majčinog mleka za bebu, dr Slavica Simić iz Instituta za neonatologiju, koji realizuje projekat „Prva banka humanog mleka u Srbiji", pozvala je juče sve okupljene majke da doniraju mleko za prevremeno rođene bebe.

Saveti

Vršnjačko savetovalište za mlade dojilje radi svakog dana u prostorijama Udruženja „Roditelj" u TC „Zemunikum" (Glavna 18e, lok. 44). Brojevi telefona su: 3165-375 i 3165-376.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.