Najviši zvaničnici Nemačke dobili tužbu – Podržavate genocid!

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 15:55

Najviši zvaničnici Nemačke dobili tužbu – "Podržavate genocid!"

Žrtve izraelskih napada na Gazu podnele su krivične prijave protiv najviših zvaničnika nemačke vlade zbog podržavanja ratnih zločina i genocida nad Palestincima

"Podnosimo krivične prijave protiv zvaničnika nemačke vlade za zločin pomaganja i podržavanja genocida nad palestinskim narodom u Gazi slanjem oružja u Izrael i izdavanjem izvoznih dozvola," rekli su advokati koji zastupaju žrtve na konferenciji za novinare u Berlinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarka inostranih poslova Analena Berbok, ministar odbrane Boris Pistorijus i ministar ekonomije Robert Habek optuženi su za "saučesništvo u genocidu u Gazi" podržavanjem izraelske vojne ofanzive i odobravanjem izvoza oružja u Izrael u vrednosti od 326 miliona evra.

Nadija Samur, jedna od advokata koji je podneo krivičnu prijavu saveznom tužiocu u Karlsrueu, u jugozapadnoj Nemačkoj, rekla je da se rat u Gazi mora zaustaviti.

"Naše vlade u Evropi imaju zakonsku obavezu da ne pružaju nikakvu podršku Izraelu u izvršenju genocida nad palestinskim narodom u Gazi. Ovo se mora zaustaviti i nadamo se da ćemo to postići sudskim putem. Ova tužba šalje jasnu poruku nemačkim zvaničnicima: ne možete nastaviti da budete saučesnici u takvom zločinu bez posledica. Zahtevamo odgovornost," rekla je ona.

Samur je rekla da je privremena presuda Međunarodnog suda pravde jasno pokazala da postoji osnova za početnu sumnju kada je u pitanju zločin genocida nad palestinskim narodom u Gazi.

Ona je podsetila na presudu Međunarodnog suda pravde od 26. januara kojom je izraelskoj vladi naloženo da zaustavi genocid i preduzme korake da omogući civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.