Najviši vojni zvaničnici obećali saradnju u pogledu stabilnosti Balkana

Izvor: Southeast European Times, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviši vojni zvaničnici obećali saradnju u pogledu stabilnosti Balkana

Načelnici generalštabova vojski devet balakanskih zemalja složili su se da prošire vojnu saradnju.

09/07/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 09/07/08

Vojni lideri balkanskih zemalja složili su se u ponedeljak (7. jula) da razmotre mogućnosti tešnje saradnje na polju zajedničke vojne obuke i vežbi.

Dogovor je postignut na kraju Druge godišnje konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koja je okupila najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vojne zvaničnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, kao i zemlje domaćina Turske.

"Svi mi imamo zajedničku istoriju i kulturu. Verujem da su naše sličnosti veće od naših razlika. Trebalo bi da radimo na našem zajedničkom idealu," izjavio je načelnik Generalštaba Turske vojske Jašar Bujukanit pred učesnicima konferencije.

Ukazujući na bezbednosne rizike, konflikte i suparništva u regionu koja prete ragionalnoj i globalnoj bezbednosti, Bujukanit je rekao da je saradnja između vojnih lidera najnoviji, ali i najznačajniji pokušaj jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Prva konferencija načelnika generalštabova vojski zemalja Balkana održana je prošle godine u Grčkoj i ubrzo je postala efektivni mehanizam saradnje među zemljama regiona, od kojih su većina članice NATO-a.

Bujukanit je rekao da je integracija regionalnih država u strukture NATO-a i EU glavni izvor stabilnosti u regionu. "Svi mi pozdravljamo to što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija postale partneri u programu NATO-a Partnerstvo za mir i upućivanje poziva za članstvo u [NATO-u] Hrvatskoj i Albaniji," rekao je on.

"Kao vojnici mi ne možemo da rešavamo probleme između naših zemalja," izjavio je on na konferenciji. "Ali kroz saradnju možemo da gradimo pozitivnu atmosferu [i] otvorimo nove prilike za političare da rešavaju probleme," rekao je on.

Šef Vojnog komiteta NATO-a italijanski admiral Đanpaolo Di Paola bio je jedan od gostiju konferencije. "Balkan više nije velika pretnja bezbednosti. Upravo suprotno, region je počeo da doprinosi globalnoj sigurnosti," rekao je on na konferenciji. "Pre samo deset godina ovakav sastanak bio bi ništa drugo nego san," dodao je on.

General Anri Bentežat, predsedavajući Vojnog komiteta EU, govorio je o perspektivi regiona vezanoj za EU i rekao da se sve zemlje regiona posmatraju kao članovi porodice EU. "Postoji potreba za daljim proširenjem dijaloga i međusobnog razumevanja među nama," izjavio je on.

Vojni lideri balkanskih zemalja složili su se posle dvodnevnog sastanka da dodatno pojačaju svoju saradnju kada su u pitanju bezbednosni izazovi.

Oni su naglasili značaj rada koordinacione grupe i dve radne podgrupe koje će obezbediti neophodne mehanizme za nastavak konferencije. Budući koraci u saradnji biće zajednička vojna obuka, obrazovanje i vežbe njihovih oružanih snaga.

Sastanak Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja 2009. godine biće održan u Srbiji.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.