Najviši stepen prijetnje u Španiji

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviši stepen prijetnje u Španiji

MADRID - Španija se suočava sa najvišim stepenom terorističke prijetnje od 2004. godine zbog opasnosti koju predstavljaju džihadisti, izjavio je danas španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz.

"Trenutno smo na najvišem nivou uzbune od napada 11. marta 2004. godine u Madridu", rekao je Dijaz, misleći na napade u kojima je poginula 191, a povrijeđeno skoro 2.000 osoba.

On je naglasio da ne želi da izaziva paniku, ali da četvrti od petostepenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nivoa opasnosti predstavlja realnost.

Prema njegovim riječima, rizik je povišen posebno zbog toga što je lider "Islamske države" Abu Bakr al Bagdadu nedavno od mudžahedina tražio da izvrše napade u matičnim državama povodom godišnjice od osnivanja ove džihadističke organizacije.

Dijaz je naglasio da je na društvenim mrežama zabilježen velika aktivnost, ali nije objavio druge detalje.

Oko 116 osoba napustilo je Španiju i pridružilo se džihadistima, a 16 je registrovano da se vratilo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.