Najviše pritužbi iz oblasti rada i zapošljavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše pritužbi iz oblasti rada i zapošljavanja

BEOGRAD -

Pomoćnica poverenika za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker izjavila je danas da se od svih do sada dospelih pritužbi građana 34 odsto na neki način odnosi na pitanje rada i zapošljavanja.

Iako ti podaci ukazuju da je diskriminacija najizraženija u sferi radnih odnosa i zapošljavanja, Beker upozorava da se takvi zaključci još ne mogu doneti, jer se neke pritužbe u stvari ne odnose na diskriminaciju već ukazuju na neke druge stvari.

"Tek kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budemo pripremili godišnji izveštaj videćemo šta nam ti podaci govore", rekla je Tanjugu pomoćnica Nevene Petrušić i dodala da najveći broj pritužbi koje je poverenica dobila iz sfere rada i zapošljavanja u stvari nisu diskriminacija.

Bekerova je istakla da to govori da su odrasle osobe najosetljivije kada je u pitanju egzistencija i da ih zato sve na tom polju "duboko dira", tako da često traže sve mehanizme zaštite.

Ona je navela da poverenica postupa na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a da je mobing regulisan Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na poslu.

"Dosta se ljudi javilo i njihove pritužbe su se odnosile na mobing, ali mi nismo nadležni za to osim u slučaju ako taj mobing ima obeležje diskriminacije", rekla je Beker.

Prema njenim rečima, poverenica ima nadležnost jedino ako je mobing, odnosno zlostavljanje na radu na bilo koji način vezano za lično svojstvo osobe.

Kako je ranije Tanjugu rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, u prvih sedam meseci ove godine, Inspekcija rada je u firmama izvršila više od 4.000 nadzora po službenoj dužnosti, od čega je procesuirano 165 slučajeva mobinga, a desetak slučajeva je završilo na sudu.

Po zahtevu radnika, inspekcija je odlazila u njihove firme 92 puta, 47 zahteva uputile su žene, dok su 45 zahteva uputili muškarci.

Procesuirane su gotovo sve prijave za mobing i za sada je doneto 15 rešenja i 49 zaključaka, a podneto je i devet zahteva za pokretanje postupka pred nadležnim sudom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.