Najveći u poslednje 32 godine: U Termoelektrani Ugljevik završen kapitalni remont vredan oko 40 miliona KM

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći u poslednje 32 godine: U Termoelektrani "Ugljevik" završen kapitalni remont vredan oko 40 miliona KM

U Termoelektrani "Ugljevik" uspešno je završen kapitalni remont postrojenja, čiji su radovi koštali oko 40 miliona KM, i danas je otpočela isporuka električne energije iz ovog elektroenergetskog objekta.

U ovogodišnjem kapitalnom remontu, osim redovnih poslova koji su obavezni u ovakvoj vrsti zahvata - kapitalni remonti turbine i generatora, urađena je rekonstrukcija-zamena elektrofiltera i međupregrejača pare jedan, saopšteno je iz Rudnika i Termoelektrane (RiTe) "Ugljevik".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ovo je po obimu poslova i njihovom značaju svakako najveći remont koji smo radili u našoj termoelektrani u protekle 32 godine koliko se ovaj termoenergetski objekat nalazi u eksploataciji - istakao je rukovodilac radne jedinice Termoelektrana, Dragan Miljanović.

Nakon ugradnje novog elektrofilterskog postrojenja, jednog od najvažnijih kapitalnih zahvata, Termoelektrana "Ugljevik" zadovoljiće najstrože evropske ekološke standarde kada je reč o emisiji čvrstih čestica.

- Ovaj kapitalni remont je prolongiran za ovu godinu upravo zbog pripreme jednog takvog zahvata - rekonstrukcije elektrofilterskog postrojenja, koja je preduslov i za uspešan rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova, čija je izgradnja, takođe, počela nedavno - kaže izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u RiTe "Ugljevik", Milutin Tasovac.

On navodi da RiTe "Ugljevik" očekuje znatno poboljšanje pogonske spremnosti termoelektrane, kao i velike ekološke efekte i tehnološku korist kroz rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja.

- Puni pozitivni efekat ovih zahvata pokazaće se u narednim godinama - kaže Tasovac.

Kašnjenje

Završetak kapitalnog remonta za koji je bio planiran zastoj od 90 dana, kasnio je u odnosu na prvobitno utvrđeni rok - petnaest dana.

- Glavni razlog tog kašnjenja su bili dodatni radovi na remontu generatora. Nakon zaustavljanja termoelektrane i otvaranja generatora, pojavila se potreba za neodložnim radovima koji prvobitno nisu bili planirani, a ovaj zastoj se morao iskoristiti za njihovo otklanjanje kako bi obezbedio siguran i pouzdan rad u narednim godinama - ističe direktor RiTe "Ugljevik", Đorđe Popović.

Popović je dodao da je u toku remonta posebna pažnja posvećena kvalitetu izvedenih radova.

- Možemo sa ponosom da kažemo da su svi planirani remontni zahvati, kao i oni za kojima se potreba ukazala naknadno, urađeni kvalitetno i da će Termoelektrana moći da radi na zavidnom nivou još dugo i proizvodi jednu trećinu električne energije u “Elektroprivredi Republike Srpske” - naglasio je Petrović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.