Najveće dostignuće i razočaranje

Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najveće dostignuće i razočaranje"

Karla del Ponte (FoNet)

Hag -- Karla del Ponte kaže da je hapšenje Slobodana Miloševića njeno najveće dostignuće, a njegova smrt najveće razočaranje.

"Moje profesionalno dostignuće bilo je to što sam uspela da obezbedim hapšenje i izručenje Miloševića u Hag. Ali, istovrememo, moje veliko razočaranje je to što je dva meseca pre kraja suđenja uspeo da nam umakne", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Tužiteljka, koja sa dužnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle osam godina, odlazi 31. decembra, kazala je i da je "izuzetno razočarana što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koji su posle Miloševića najodgovorniji za zločine i genocid u BiH, još na slobodi".

Na pitanje da li svojim najvećim neuspehom smatra to što Milošević nije osuđen ili to što nisu uhapšeni Karadžić i Mladić, Del Ponteova je odgovorila: "Ni jedno, ni drugo".

"To što je Milošević umro, apsolutno nije u mojoj nadležnosti. Ni to što, nažalost, Mladić i Karadžić nisu uhapšeni, jer ja nemam policiju da pošaljem da ih uhapse. Moje razočaranje je objektivno razočaranje, zato što ja sebi ne mogu da kažem da sam pravila greške i da sam mogla bolje. Ja mislim da sam uradila sve što sam mogla", naglasila je Del Ponteova.

"Ne postoje žrtve prve i druge klase"

Bramercu u amanet

Na pitanje šta smatra glavnim zadatkom svog naslednika Serža Bramerca, Del Ponteova je kazala da njemu preostaje da "obezbedi hapšenje samo četiri begunca, uključujući Karadžića i Mladića i to će biti njegov prioritet".

Nasuprot nekim nezvaničnim najavama iz njene kancelarije, tužiteljka je rekla da će Bramerc imati podršku svih njenih saradnika i da "niko neće otići".

Upitana da li, gledajući unazad, žali što Miloševiću nije suđeno na odvojenim procesima po optužnicama za zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH, ona je odgovorila negativno.

"Ja kao tužilac nisam tu samo da obezbedim presudu, već je, po mandatu UN, važan element i pomirenje kroz pravdu. To znači da moramo uspostaviti činjeničnu istinu i vrlo je važno da tužilac zastupa žrtve. Mislim je bilo izuzetno bitno da se svaki optuženi suoči sa svim optužbama. Žrtve prate koje su zločini uključeni u otpužnice i pitaju zašto jedni jesu, a drugi nisu. Ne postoje žrtve prve i druge klase", rekla je Del Ponteova.

Del Ponteova je rekla i da "nije očekivala" da će "Miloševiću biti dozvoljeno da se brani sam, da radi šta je radio, da odugovlači i prekida suđenje jer je na kraju on to činio, odlučujući da ne uzima pilule protiv visokog pritiska".

"To nisam mogla da prihvatim. Nemojte zaboraviti da bi dokazni postupak optužbe, da je suđenje normalno teklo, bio okončan za godinu dana", napomenula je ona.

"Nisam političarka"

Del Ponteova je izjavila i da "uopšteno gledano" može da "izuzetno pozitivno" oceni učinak Tužilaštva tokom svog mandata.

"Načelno gledano, mogu da izuzetno pozitivno ocenim ono što smo uradili - 92 optužena su izručena, a 63 osuđena za vreme mog mandata. Takođe, Tribunal je utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, a silovanje je prvi put uvršteno u zločine protiv čovečnosti".

Ona je opovrgavala da se ikada bavila politikom, premda joj je, kako je kazala, to prebacivala i članica Saveta bezbednosti UN.

"Nemam političku ulogu, ali zavisim od političara da bih ispunila svoj mandat i optužene dovela u sudnicu. Ali, kada su optuženi jednom u sudnici, politike nema", kazala je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.