Najveća pomoć žrtvama  da pravdu ne tražimo selektivno

Izvor: B92, 01.Jun.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najveća pomoć žrtvama " da pravdu ne tražimo selektivno"

Beograd -- Zločinac kada bude uhvaćen odgovara samo jednom, dok žrtva bez podrške društva mora da daje odgovore čitav svoj život, izjavio je predsednik Aleksandar Vuči.

On je poručio da se mora obezbediti stalna pomoć i podrška žrtvama i svedocima u krivičnim postupcima.

"Najveća pomoć koju možemo da pružimo žrtvama je da pravdu ne tražimo selektivno, zato je odgovor na pitanje ko su žrtve kriminaliteta politički, ali pre svega narodni odgovor", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Vučić, otvarajući konferenciju povodom pokretanja projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji".

On je istakao da će nam taj projekat pomoći da dobijemo nacionalni sistem zaštite učesnika u krivičnom postupku u skladu sa našim osnovnim opredljenjem - da obezbedimo vladavinu prava i pravnu zaštitu svim građanima Srbije.

Vladavina prava, podvukao je, nije konačno dostignuće već stalna obaveza, a pravda je odgovornost, obaveza delovanja i nije stanje koje se održava samo po sebi.

"Pravda ne sme da postoji u samo u sudovima, već mora da bude deo čitavog sistema, logično zaokruženog i dovoljno efikasnog da je obezbedi. Pravda je, na kraju, ono o čemu je govorio Čarls Dikens, tvrdeći da ona počinje na vratima našeg suseda", naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da je veoma teško postići pravdu, počiniocu zločina izreći pravu kaznu i omogućiti mu kasniju rehabilitaciju, a žrtvi zadovoljenje pravde i povraćaj na stanje pre zločina.

"Žrtve su često onemogućene da zahtevaju pravdu i naš je posao, naša sveta obaveza da to radimo umesto njih", napomenuo je Vučić i dodao da često okruženje žrtava trpi posledice zločina.

Ukazao je da ima naročito gnusnih i teških krivičnih dela, zbog kojih se celo društvo oseća povređanim i izneverenim, a u ljudima se pojavi sumnja u sistem vladavine prava.

"Ta sumnja je veoma stara. Još je Ciceron rekao - što više zakona, to manje pravde. Naša je dužnost da se borimo da se to promeni i da stvorimo sistem koji će žrtvu da štiti", rekao je Vučić.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su osim žrtava, zločinom pogođeni i drugi - porodice, prijatelji komšije, te da je važno da svedoci imaju čvrto poverenje u sistem krivičnog pravosuđa, kao i izgrađenu svest u pogledu ispravnosti njihove uloge u krivičnom postupku.

"Svako svesno odbijanje nekoga da svedoči i ukaže na istinu nanosi štetu žrtvi, društvu, ali i svakom pojedincu jer ga svrstava u red potencijalnih žrtvi, a o eventualnoj griži savseti neću ni da govorim. Teško je uvek postupiti pravedno, ali moramo ljudima da pokažemo da je to pre svega oslobađajuće", rekao je Vučić.

Poručio je da moramo i možemo da učinimo napor da zaštita žrtve, svedoka i drugih učesnika u krivičnom postupku bude brža, sigurnija i standardizovana i da nema mesta improvizaciji i snazlaženju od slučaja do slučaja, posebno ako je reč o ranjivim grupama, naročito deci.

Zato nam je, poručio je, potreban dobro razrađen nacionalni mehanizam, profesionala i dobro razrađen, sa obučenim službenicima, protokoli i standardi i jasna podela uloga između državnih organa.

"A pre svega da priznamo da se greške događaju, a predrasude postoje. Nažalost, postoje situacije u kojima krivično pravni sistem umesto da zaštiti - reviktimizuje žrtvu, pogotovo kada je rec o delima protiv polnih sloboda", rekao je Vučić i naveo da opterećeni predrasudama, mnogi od nas, kada se suoče sa teško shvatljivim, svirepim postupanjem zločinca, traže odgovore u ponašanju žrtve i njenom eventualnom doprinosu izvršenju krivičnog dela.

Istakao je da su žene u posebno teškom položaju.

"Sama je to tražila' - rečenica koja je česta kod dela seksualnog nasilja, kod mene, ali i kod svih normalnih ljudi, uvek izaziva gnušanje. Umesto podrške, mnogi koji bi trebalo da je zaštite, žrtvu sumnjiče i iznova u njenom ponašanju traže izgovor za učinioca", rekao je Vučić.

Zato je, naglasio je, jedna od važnijih lekcija koje treba da naučimo da zločinac, kada je uhvaćen, za svoje delo odgovara samo jednom, dok žrtva, bez podrške društva, mora da daje odgovore čitav svoj život i sebi i onima koji je na to teraju.

Dodao je da je značajno i izveštavanje medija o kriminalitetu, ali da od medija ne traži ništa i ne ocekuje ništa, ali da će biti srećan ako vidi drugačije izveštavanje o krivičnim delima - “tretiranje žrtve sa uvažavanjem, umesto dizanja u nebo delikvenata, glorifikacije svake misli kriminalaca koje novine jedna čekaju da prenesu”.

Kako je naveo, pravda je i njegova odgovornost kao predsednika države, i precizirao da se ove godine od 9.753 predstavki koje je dobio, 80 odsto ticalo rada pravosuđa, ali da su to jedine na koje nije pružao odgovor, jer poštuje nezavisnost sudstva i pravosuđa.

Ali, primetio je, to govori da naši ljudi u jednom delu ne doživljavaju sudove kao pravične.

"Zato, zbog društva pravde očekujem i od ministarstava unutrašnjih poslova i pravde da u efikasno sprovedu politiku u oblasti zaštite žrtve", rekao je Vučić.

Dodao je i da tamo gde nam za to nedostaju kapaciteti imamo podršku partnera iz celog sveta, kroz projekte poput danas započetog.

"Očekujem oročene i merljive rezultate, i da budem redovno informisan, a bići Slobodan da kritički ocenim kašnjenje ili neuspeh. Pohvala nije potrebna, jer pravda nije jednokratno postignuće, već stalna obaveza svih nas", zakjlučio je Vučić.

Projekat "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji" je vredan 1,5 miliona evra, finansira ga EU, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji.

Trogodišnji projekat treba da pomogne Srbiji u stvaranju Nacionalne strategije za podršku svedocima i žrtvama u krivičnom postupku i da napravi dobru koordinaciju i poveže sve nadležne institucije u cilju efikasne zaštite žrtava i svedoka u krivičnom postupku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.