Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća kripta u Srbiji

Najveća kripta u Srbiji

LOZNICA - U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, koja je u izgradnji, juče je osvećena kripta, koja je najveća u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Osvećenje je obavio episkop šabački, vladika Lavrentije uz sasluženje lozničkog sveštenstva.

Od danas će se u kripti svakodnevno održavati bogosluženja, dok će građevinski radovi na preostalom delu hrama biti nastavljeni.

Oltar u kripti hrama Vaznesenja Gospodnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oslikali su Miodrag Šumarac, akademski slikar i ikonopisac iz Beograda, i Nenad Kešelj, ikonopisac iz Kragujevca.

Prema rečima Milana Aleksića, protojereja lozničke crkve, ikonopisanje u oltarskom delu kripte, na površini od oko 120 kvadratnih metara, trajalo je četiri i po meseca. Crkvene motive od drveta u kripti uradio je Slobodan Perović, akademski vajar.

Izgradnja crkve Vaznesenja Gospodnjeg, finansirana dobrovoljnim prilozima vernika, počela je sredinom 2002. godine, a u planu je da centralna kupola na ovaj verski objekat bude postavljena za godinu dana. Kada bude gotova, ova crkva će po veličini korisnog prostora od 1.100 kvadratnih metara biti treća u Srbiji - odmah iza hrama Svetog Save i Saborne crkve.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg gradi se u vizantijskom stilu, sa četiri kubeta i kriptom pod čitavom crkvom, što krasi samo crkvu na Oplencu. Ova bogomolja će, kada bude gotova, biti vidljiva čak iz Bijeljine, iz susedne Republike Srpske.

- Želim vam da se oko ovog hrama okupljate kao oko najdražeg mesta u vašem životu. Ako Bog da, dočekaćemo i osvećenje prostora iznad kripte, koji će biti mesto vašeg molitvenog sastajanja - rekao je obraćajući se vernicima vladika Lavrentije.

P. Stojanović

Odluka roditelja OŠ 'Ćele-kula' Ne puštamo decu u školu!

Posle pronađene kasetne bombe na krovu Osnovne škole 'Ćele-kula', Ministarstvo prosvete nije zabranilo đacima da dolaze u školu. Zbog lične bezbednosti, to je učinilo oko 600 roditelja đaka ove ustanove. Na skupu je dogovoreno da deca predstojeće nedelje ne pohađaju nastavu koju će nadoknaditi narednih subota.

Zoran Milojević, predsednik saveta roditelja, kaže da je strašno što je vremenska bomba tipa 'blu 97' pronađena tek pre nekoliko dana, i to posle sedam godina od bombardovanja.

- Još strašnije je što se niko od nadležnih nije potrudio da pretraži ovaj kraj i vidi da li se u okolini i na krovu nije potkrala još neka bomba. To smo očekivali od nadležnog ministarstva, grada ili Ministarstva odbrane. Ali ne, bilo je potrebno da građevinski radnik menja obloge na krovu pa da je pronađe. Taj radnik je, zamislite, za vreme odmora, ovim stepenicama sneo bombu u dvorište. Ne mogu ni da zamislim šta bi bilo da je aktivirao. E, zato ja moju Anđelu neću da pustim u školu sve dok se kraj ne istraži detaljno. Neće ni ostali roditelji da dozvole deci dolazak u učionice, sve dok napismeno ne dobijemo uveravanja da je teren čist - napominje Milojević. Njegov stav dele i svi ostali roditelji.

Psiholog 'Ćele-kule' Snežana Nešić potvrđuje da su od pregleda terena mnogi prali ruke.

- Slali smo tri dopisa u poslednjih 16 meseci da se naša škola istraži od zaostalih bombi, ali smo redovno dobijali odgovore da 'nisu nadležni'. Između dopisa, obavljeni su brojni telefonski razgovori koji nam ništa nisu pomogli - napominje Nešić.

Zoran Milojević je javio 'Blicu' juče poslepodne da će ekipe pirotehničara firme PMC-inžinjeringa iz Beograda od danas krenuti sa pretraživanjem terena oko OŠ 'Ćele-kula'.

M. Smiljković

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.