Najtoplija austrijska jesen od početka merenja

Izvor: Studio B, 26.Nov.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtoplija austrijska jesen od početka merenja

Ovogodišnja jesen, koja se privodi kraju, je najtoplija od početka merenja pre 247 godina u Austriji.

"Širom Austrije je ova jesen za 2,2 stepeni celzijusovih iznad višegodišnjeg proseka", saopštio je danas Aleksandar Orlik iz Zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG).

Ovogodišnja jesen time nadmašuje rekordnu jesen 2006. za 0,2 stepena, navodi se u saopštenju u kojem se ističe da su tri meseca bila nadprosečno toplija nego uobičajeno.Tako je septembar >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bio za 0,7 stepeni topliji od proseka, oktobar za 2,2 i novembar za čak 3,8 stepeni.

Najviša temperatura izmerena je sa 28,5 stepeni 19.septembra u Salcburgu, a najniža sa minus 5,7 stepeni 20.oktobra u Vajtensfeldu u Koruškoj.

Kod padavina postoje velike regionalne razlike - ova jesen bila je relativno suva u pokrajini Forarlberg sa 15 do 30 odsto manje padavina od višegodišnjeg proseka, ali je u većem delu Austrije bilo za 15 do 75 odsto više padavina od proseka.

Na nekim mestima bilo je i za 115 odsto više padavina, pre svega u inače „suvim" regionima Vanfirtla, Viner bekena i severnog Burgenlanda, sve na istoku zemlje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.