Najtiše mesto na svetu: Ovde može da se poludi!

Izvor: Blic, 09.Dec.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtiše mesto na svetu: Ovde može da se poludi!

Postoji mesto na svetu gde zvuk doslovno ne postoji. Takozvana laboratorija “bez buke” deo je IBM-ovog nanotehnološkog instituta u Cirihu.

- Prostorije do te mere prigušuju zvuk da ako prislonite uvo na zid, centar za ravnotežu u srednjem uvu se poremeti, osećate vrtoglavicu i počinjete da povraćate - objašnjava tvorac prostorije dr Emanuel Lerčer.

Laboratorije koje ne propuštaju zvuk neophodne su kompaniji IBM za rad na nanotehnologiji, tehnologiji sa najsitnijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fizičkim česticama. Nanoproizvodi su toliko sićušni da bi ih zvučne vibracije oduvale i time otežale rad sa njima.

U svetu bez buke IBM proizvodi najrazličitije stvari - od kompjuterskih čipova veličine ljudske ćelije, do najmanjeg filma na svetu u kome su "glavni glumci" atomi.

Arhitekta dr Emanuel Lerčer u jednoj od laboratorija pokazuje otvor koji vodi do mesta gde su smešteni uređaji koji prozvode buku, na primer, klima uređaji

U zonama bez zvuka ovaj čovek rukuje transmisionim elektronskim mikroskopom

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.