Najtežih četrdeset dana u našoj istoriji: Građani odaju poštu stradalima u masakru u OŠ Vladislav Ribnikar

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 13:16

"Najtežih četrdeset dana u našoj istoriji": Građani odaju poštu stradalima u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar"

U OŠ "Vladislav Ribnikar" danas se obeležava četrdeset dana od velike tragedije kada je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika obezbeđenja.

Građani su ispred škole palili sveće, ostavljali cveće i plišane igračke.

Pedesettrogodišnja žena rekla je da je ovo velika tragedija za koju ne postoje reči.

"Mislim da su ovo najtežih 40 dana u poslednjoj našoj istoriji, a ovih 40 dana ne želim da se nikom ponovi, ni u jednoj zemlji na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetu", rekla je ona.

Jedna starija gospođa je dodala da ne postoje reči utehe i da posle ovoga ostaje samo tišina. "Tužno, nema tu reči utehe, za ovakvu tragediju.

Vlada Srbije je nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" osnovala i Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja, saopštilo je ranije Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

V.d. ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je ranije da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević je istakao da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

"Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete“, rekao je Milićević.

Savet roditelja ranije je tražio da se rekonstruiše događaj roditeljima, kao i da se objasni kako teče istraga, ali i da im se stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji.

Jedan od zahteva je i da tim psihologa i psihijatara redovno radi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti, kao i da se pruži kompletna podrška nastavnom kadru.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, rekao je ranije da su razgovori sa Vladom Srbije bili dobri i da je deo zahteva ispunjen, dok se na pojednim zahtevima radi.

U utorak će biti obeleženo četrdeset dana od druge velike tragedije koja je pogodila Srbiju. U utorak će građani tokom celog dana moći da odaju poštu žrtvama u selu Dubona kod Mladenovca, na mestu stradanja. U utorak u 09.30 u Malom Orašju biće služen parastos na mestu stradanja.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar na Vračaru biće otvorena od 10 do 18 časova za sve građane koji žele da polože cveće u znak sećanja na stradale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani odali poštu stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar": "Ne postoje reči utehe"

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2023

U OŠ "Vladislav Ribnikar" danas se obilježava 40 dana od velike tragedije kada je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika obezbjeđenja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.