Izvor: Politika, 06.Jan.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najteža bitka Uga Čavesa

Venecuela iščekuje vesti s Kube gde je njihov lider operisan još jedanaestog decembra i prema poslednjim vestima nalazi se u kritičnom stanju

Borba za život Uga Čavesa u bolnici u Havani ophrvala je ovih nedelja Venecuelance i bacila duboku senku na praznične svečanosti u celom latinoameričkom svetu. Lider bolivarske revolucije, predsednik naftonosne Venecuele, harizmatični levičar i žestoki antiimperijalistički retoričar, ima teške respiratorne smetnje posle četvrte >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komplikovane operacije koju su još 11 decembra prošle godine izveli kubanski lekari.

Dok na Kubi u bolničkoj postelji vodi bitku za vazduh, uz štura obaveštenja iz kojih se svejedno da naslutiti koliko je ozbiljno njegovo stanje, u Karakasu se vodi dramatična polemika oko načina na koji će bolesni predsednik biti inaugurisan u svoj četvrti mandat.

Čaves bi prema Ustavu trebalo da položi zakletvu pred Narodnom skupštinom u četvrtak, desetog januara, kada mu i prestaje dosadašnji šestogodišnji mandat, a počinje novi na koji je izabran u oktobru na opštim demokratskim izborima. Po svemu sudeći, on do tada neće moći da napusti kubansku bolnicu, a pitanje je, kako izveštavaju brojni venecuelanski mediji, da li će uopšte moći dovoljno da se oporavi i obavlja predsedničku funkciju.

Nikolas Maduro, dugogodišnji ministar spoljnih poslova, potpredsednik države i čovek koga je pre odlaska na operaciju Čaves preporučio kao svog naslednika, u obraćanju naciji u petak, pokušao je da u ovakvim okolnostima nađe solomonsko rešenje. Tumačeći različito zakon, on tvrdi da datum zakletve može da se odloži do Čavesovog oporavka, kada bi, po povratku s Kube ili na kubanskoj teritoriji, predsednik položio zakletvu pred članovima vrhovnog suda.

Ovakvo rešenje odgovaralo bi vladajućoj partiji Čavesovih socijalista, svakako i državi, kako se ne bi pod dramatičnim okolnostima, u trenucima kad se ne zna kakva je dalja sudbina pacijenta, donosile neke dalekosežne odluke. Opozicija međutim traži da se detaljnije opiše Čavesovo stanje, za koje je pre tri dana rečeno da je kritično, i da se o tome obaveste Venecuelanci.

Citiraju Ustav republike po kome je predviđeno da se, ukoliko je predsednik onemogućen da obavlja svoju dužnost ili je preminuo, na tu funkciju privremeno imenuje predsednik Narodne skupštine, koji bi trebalo da u roku od 30 dana raspiše nove predsedničke izbore.

Ni Čavesov izabranik Nikolas Maduro ni njegov podjednako blizak saradnik, sadašnji predsednik Parlamenta Diosdado Kabeljo, nisu međutim u stanju da u ovom trenutku povuku taj odlučujući potez, što je i razumljivo s obzirom na njihovu dugogodišnju emotivnu i ideološku vezanost za lidera bolivarske revolucije, koji je svojevremeno tvrdio da će joj biti na čelu bar do 2030.

Ne malu ulogu u rešavanju novonastale situacije igra, po raširenom mišljenju –Kuba, odnosno njen politički vrh. Braća Raul i Fidel Kastro, predsednik Kube i oboleli lider kubanske revolucije, Čavesovi domaćini, ne puštaju da kroz njihov etar prođe bilo koja neoverena informacija o venecuelanskom pacijentu, dok opozicija zahteva da se na ostrvo pošalje tim venecuelanskih akademika koji bi ustanovili u kakvom je stanju predsednik.

– Predsednik je otet i postao je talac na Kubi – izjavio je Antonio Ledesma, jedan od opozicionih lidera čije reči prenosi dnevnik „Universal”. Ovaj opozicionar izneo je neverovatnu hipotezu da obojica najbližih Čavesovih saradnika (Nikolas Maduro i Diosdado Kabeljo) u stvari samo prenose instrukcije kubanskih vlasti. To potkrepljuje činjenicom da je prema poslednjem izveštaju, koji je pročitao ministar za informacije, predsednik u kritičnom stanju.

Vredi podsetiti da je Fidel Kastro, po rečima Čavesa, njegov duhovni otac i da Venecuela velikodušno i redovno šalje stotine hiljada barela nafte po povlašćenim cenama na Kubu. Kubanci su uzvratili solidarnost poslavši veliki broj lekara u Venecuelu gde sada svi krajevi zemlje imaju svoje ambulante. U vojsci i policiji takođe rade kubanski službenici zbog čega je Čaves često kritikovan i kod svoje kuće.

Solidarnost prema obolelom Čavesu iskazuju gotovo svi lideri Latinske Amerike. Bolivijski predsednik Evo Morales bio je pre nekoliko dana na Kubi i „vrlo je zabrinut” zbog teškog stanja svog prijatelja. U poseti je bio i Rafael Korea, predsednik Ekvadora, dok je želju da vidi bolesnika iskazala plejada lidera iz Argentine, Urugvaja, Nikaragve, Brazila...

Venecuela je preplavljena porukama ljubavi prema Čavesu koji je na od 1999, kada je došao na vlast, stalno prisutan u javnosti.

Nastupila je duga pauza, i praznina se i te kako oseća. Još od desetog decembra, kada je pre odlaska na operaciju Čaves pomenuo mogućnost njenog fatalnog ishoda, narod o svom predsedniku ima priliku da čuje samo posredno, preko onih koji prenose ko zna čije poruke. Iako je, prema rečima Madura, i sam Čaves svestan da bije odlučujuću životnu bitku i želi da se od naroda to ne krije.

U međuvremenu nova godina je počela s cenom barela od preko sto dolara, što je kako kažu dobra vest za Venecuelu, ali slede devalvacija nacionalne valute i druge nepopularne mere koje bi mogle da izazovu nezadovoljstvo.

Nestrpljivo se iščekuju preciznije vesti i prognoze s Kube, kako bi se situacija bar kratkoročno normalizovala. Mnogi Čavesovi poklonici veruju, uprkos sumornim vestima da će njihov lider i iz ove bitke izaći kao pobednik.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 06/01/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugo Čaves se bori za život

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2013

Venecuela iščekuje vesti s Kube gde je njihov lider operisan još jedanaestog decembra i prema poslednjim vestima nalazi se u kritičnom stanju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.