Najstarije oko na svetu starije i od vlasnika

Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarije oko na svetu starije i od vlasnika

Naše oči stare su, naravno, kao i mi sami. Ovo ipak ne važi za ljude poput Bernta Onea, piše Nju Sajentist.



Norvežaninu Berntu Oneu (80) transplantovana je rožnjača pre 50 godina, komad tkiva koji je sada star 123 godina i još uvek je u upotrebi.

Ovo bi moglo da bude najstarije oko na svetu, ili čak najstariji deo ljudskog tela, koji još uvek funkcioniše.

Najstarija osoba na svetu koja je još živa je Amerikanka Edna Parker (115), rođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1893, a osoba koja je najduže živela je Francuskinja Žana Kalment (122). Onevo oko je nešto starije od njega, ali se on nada da će ga koristiti još dugo vremena.

"Moj vid ipak nije dobar kao nekad", rekao je One.

Transplantacija njegove rožnjače obavljena je 1958, a preuzeta je od čoveka rođenog 1885. godine. Tada su lekari prognozirali da će Onea njegovo oko služiti samo pet godina.

S obzirom na to da je ova procedura u upotrebi od početka 20. veka, to znači da bi na svetu moglo da bude i mnogo starijih očiju, preneo je Nju Sajentist.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.