Najstarije drvo u Evropi ima 1.230 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarije drvo u Evropi ima 1.230 godina

Drvo pronađeno u južnom delu Italije staro je 1.230 godina i zvanično je okarakterisano kao najstarije drvo u Evropi, piše National Geographic.

Iznenađenje predstavlja što drevni bor još uvek živi, uprkos starosti, a istraživanja objavljena prošle nedelje u časopisu Ecology pokazuju da je poslednjih nekoliko decenija pronađeni bor rastao, prenosi National Geographic.

Otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu preživeti vekovima čak i u islovima ekstremnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promena klime. Ovaj drevni bor rastao je i tokom hladnog Srednjeg veka i nastavio rasti u puno toplijim temperaturama, uključujući i sušne periode.

Maxime Cailleret iz Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma kazala je da će analiziranje rasta stabla kroz promenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu odgovoriti na moderne klimatske promene.

"Proučavanjem stogodišnjih stabala moći ćemo bolje predvideti budući uticaj klimatskih promena na ekosisteme šuma", kazala je Cailleret.

Ustanovljavanje starosti stabla nije bilo lako i naučnici se nisu mogli osloniti na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržavao najstariji prsten.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.