Najstarija žena na svetu

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija žena na svetu

U Kazahstanu je, tokom službenog popisa stanovništva, slučajno otkrivena najstarija žena na svetu, koja, ako se podaci pokažu tačnim, sa svojih 130 godina treba automatski da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda, i to kao najstarija osoba na svetu!

Sahan Dosova bi, ako se ispostavi da su svi podacu u njenom pasošu tačni, vrlo lako mogla da postane najstarija osoba na svetu svih vremena. Sa svojih 130 godina života, ona bi za čitavih osam godina nadmašila Žan Luiz Kalma, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Francuskinju koja je živela 122 godine i 164 dana!

Ginisova rekorderka Žan Luiz postala je poznata još u svojoj 113. godini, kada je na 100-godišnjicu rođenja Vinsenta Van Goga novinarska ekipa došla u njen rodni Arl, jer je ona bila poslednja živa osoba koja je poznavala čuvenog umetnika.

Suprug gospođe Kalma bio je buržuj, što joj je omogućilo da ne mora da radi, već da uživa u životu. Nikada se nije selila iz svog rodnog mesta, a umrla je 4. avgusta 1997, nakon 44.724 dana života.

Tokom nedavnog popisa stanovništva u kazahstanskoj oblasti Povladarsk, sasvim slučajno je otkrivena najstarija žena na svetu. Uvidom u ličnu kartu Sahane Dosove lako se može utvrditi da će 27. marta napuniti 130 godina!

Dosova, koja živi na periferiji mesta Karaganda, na pitanje o tajni njene dugovečnosti, odgovara da "nema nikakvu posebnu tajnu".

"Jednostavno nikada nisam pila lekove, a ako bih se prehladila, lečila sam se narodnom medicinom. Uvek sam se pridržavala muslimanskog posta, a prema slatkišima sam bila ravnodušna. Ali zato volim kurt, mladi sir, i talkan, mlevenu pšenicu", rekla je vitalna starica koje još uvek može da se pohvali vrlo dobrim vidom, dok joj je sluh poslednjih godina oslabio.

Kazahstanska "super-baka", rođena 1879, prvi put se udala sa 18 godina. Ukupno se udavala dva puta i sahranila oba muža. Prvi je poginuo kod Staljingrada, a drugi preminuo 1954. godine.

Rodila je desetoro dece, a poslednje u 64. godini! Ima osam unuka, 12 praunuka i 24 čukununuka.

"Treba se radovati životu i onda nećete primetiti kako godine lete. Ples ili srdačan razgovor sa dobrim čovekom donose više zdravlja od najsavremenijih lekova", tvrdi Sahan.

Sada živi sa 42-godišnjom unukom Gauharom Kanievojom koja kaže da je njena baka, dok je bila mlada, jako volela da pleše i peva, a danas uživa kada vidi svoje potomke kako plešu na porodičnim svečanostima.

Gospođa Dosova, koja je živela u čak 3 veka i 2 milenijuma, okružena je "dugovečnim" društvom - spomenuti popis stanovništva je pokazao da u Povladarsku žive 23 osobe starije od 100 godina, tačnije 2 muškarca i 21 žena.

Ukoliko provera podataka pokaže da godina rođenja zaista nije pogrešno upisana u njen pasoš, Sahan će sigurno naći svoje mesto u Ginisovoj knjizi, u kojoj uz titulu najstarije žene na svetu i dalje stoji ime Portugalke Marije De Hesus, preminule prošlog meseca u 115. godini.

Pre Hesusove rekorderka je bila Edna Parker iz SAD koja je takođe umrla u 115. godini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.