Najskuplja scena bitke u Sulejmanu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2012, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplja scena bitke u "Sulejmanu"

Svet strepi pred nepobedivim sultanom u najskupljem delu turske produkcije! Dugo očekivana scena u kojoj Sulejman i njegova vojska jurišaju na ugarskog kralja Ludviga na Mohačkom polju uskoro stiže na male ekrane.

Sulejman Veličanstveni u najskupljoj sceni turske produkcije  

Druga sezona hit serije "Sulejman Veličanstveni" započinje spektakularnim prizorom bitke između Ugarske i Otomanske imperije na Mohaču iz 1526. godine. Bitka se snimala nedleju dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pored grada Edirne (severozapadni deo Turske) na obalama reka Merik i Tunka, a na setu je učestvovalo preko 2.000 ljudi, većinom statista koji su glumili vojnike, Osmanlije i Ugare.

 

Kako bi bitka na ekranima izgledala što uverljivije, produkcijska kuća TIMS Prodakšn potrošila je preko pola miliona dolara za najssvremeniju filmsku tehniku, među kojom su se nalazili i specijalni pokretni stativi za kamere koji su snimali vojnike i konje u trku, kao i profesionalne filmske kamere za snimanje spektakularnih kadrova iz vazduha uz pomoć helikoptera.

 

Guverner Edirna dopustio je da se snimanje obavi na istorijskim lokacijama, staroj palati Edirne, staroj džamiji, Bajazitovoj džamiji... Samo za potrebe snimanja, u Edirnama se sagradilo i filmsko selo.

 

Sulejmanov nenormalno veliki šator cela dva dana gradilo je petnaestak ljudi, prostirao se na 250 metara kvadratnih, a njegova najviša tačka bila je na 8,5 metara. Pazilo se i na svaki detalj u unutrašnjosti šatora, pa je izabrano preko 1.500 metara posebnih materijala i tkanina za zidove i podove, koje su sve ručno sašivene.

 

Statisti su koristili posebno pripremljene mačeve i štitove, a za scenu borbe bilo je izrađeno preko 250 osmanlijskih pušaka, 25 velikih topova, 650 različitih, unikatnih kaciga i 450 vojnih kostima. Preko 60 dresiranih konja došlo je na set čak iz Češke i Ukrajine, a glumcima je u realizaciji borbe pomagalo desetak profesionalnih kaskadera koji su svakodnevno boravili na setu. U dva nedelje, koliko se snimala bitka na Mohaču, pojedeno je 8.000 jela, popijeno 9.000 litara vode i potrošeno 9.000 litara benzina za pirotehniku.

 

Postprodukcija je trajala 25 dana, a u njoj je učestvovalo 25 stručnjaka koji su proveli preko 80.000 sati za kompjuterom. Finalni efekat svega toga pogledajte  na sledećm videu.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.