Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2016, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremenija pretraga za onkološke pacijente

BANJALUKA - PET/CT aparat, a koji je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci u funkciji već šest mjeseci, od velike je važnosti kako za ovu ustanovu, tako i za sve onkološke pacijente u RS.

Dragi Stanimirović, načelnik Zavoda za nuklearnu medicinu i bolesti štitne žlijezde, kazao je juče kako je od početka rada aparata pregledano 177 pacijenata i da su to uglavnom osobe koje boluju od limfoma ili karcinoma pluća.

"To je najsavremenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dijagnostička procedura koja je vrlo bitna za postavljanje dijagnoze malignih bolesti u slučajevima kada to nije moguće drugim dijagnostičkim procedurama. U tom smislu je to značajno za onkološke bolesnike koji čine preko 90 odsto svih pacijenata koji se upućuju na ovu pretragu", istakao je Stanimirović.

Riječ je, dodao je, o visoko sofisticiranoj pretrazi i velika je stvar za Banjaluku i RS da ima mogućnost takve pretrage za najteže bolesnike.

Kako je pojasnio, u pitanju je hibridni aparat koji je fuzija dva savremena aparata.

"Da bi pacijenta poslali na ovaj pregled, ljekar koji ga upućuje mora dobro da obrazloži zahtjev koji dolazi na konzilij ljekara, a koji donosi odluku da li će pacijent imati koristi od pretrage. Ukoliko se radi o redovnoj proceduri, pacijent čeka od pet do 15 dana. Pretrage se obavljaju srijedom, a u slučaju većih potreba radi se i dva puta sedmično, tako da nema pacijenata koji čekaju na pregled", pojasnio je Stanimirović.

Tanja Veriš-Smiljić, doktor radiolog, koja od samog početka učestvuje u izradi nalaza, ocijenila je kako je PET/CT donio drugu dimenziju u analizi slike kod pacijenata.

"Za razliku od CT-ova koji se rade kod nas, a sa kojima dobijamo samo morfološku sliku oboljenja, sa  PET/CT dobijamo jednu vrstu funkcionalne slike i podatke koliko je određeno tumorsko tkivo aktivno i koliko ugrožava pacijenta. Samim tim je poboljšana dijagnostika i liječenje bolesnika", kazala je Veriš-Smiljićeva.

Nataša Ilić-Mihailović, nadzorna sestra u Odjeljenju za dijagnostiku, rekla je kako svaki pacijent ima svoj unaprijed utvrđen termin te da mu se prije početka snimanja objasni procedura kroz koju će proći.

Prosječno vrijeme koje provede pacijent je od tri do četiri sata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.