Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najs: Terzić pristrasan u korist Srba

Hag -- Na suđenju Slobodanu Miloševiću, tužilac Džefri Najs je unakrsno ispitivao svedoka odbrane, Slavenka Terzića.

Po Najsovoj oceni, svedočenje beogradskog istoričara Slavenka Terzića o Kosovu jeste pristrasno u korist Srba, a na štetu Albanaca. Terzić je tu ocenu odbacio i uzvratio cy jd Najs taj koji je jednostran.

Najs je sugerisao da Terzić, kao ekspert odbrane za istoriju Kosova, uopšte nije pomenuo stradanja Albanaca koja su izazvali Srbi. Svedok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to negirao, tvrdeći da Najs pokušava da ga prikaže neprijateljski raspoloženim prema čitavom albanskom narodu.

Tužilac je zatim pitao Terzića šta se kosovskim Albancima dogodilo 1945-46, podsećajući na svedočenja generala Veslija Klarka i Klausa Naumana da im je Milošević 1998. rekao kako će Albance "sakupiti i pobiti, kao što je to urađeno 1946".

"To je pojednostavljivanje na banalan način. Na kraju Drugog svetskog rata na Kosovu nije sakupljeno i streljano mirno stanovništvo, već je bilo klasičnih borbi jugoslovenske vojske sa ostacima fašističkih balističkih bandi. Ubijeno je 850 vojnika i 650 balista, a hiljade su se predali. Istorijski ne stoji činjenica da su oni pobijeni", odgovorio je Terzić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.