Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpopularnije šoping ture

KRALJEVO, KRUŠEVAC, SMEDEREVO, ŠABAC, VALJEVO - Građani Srbije koji imaju mogućnosti da putuju u inostranstvo čine to, najčešće samo leti. Ukoliko pod inostranstvom ne podrazumevamo zemlje bivše Jugoslavije, onda možemo zaključiti da mnogi nikada nisu ni bili van granica Srbije. Oni koji češće putuju čine to uglavnom sa školama, sportskim klubovima ili službeno. Svi kažu da je glavni problem dobijanje viza.

- Sudeći po iskustvima turističkih agencija Kraljevčani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veoma često putuju, a interesantne su im destinacije u Evropi, Africi, Aziji ali i prekookeanske zemlje - kaže Ivana Anđelković iz kraljevačkog ATP-a.

- Kruševljani obično obilaze sajmove u Italiji, Nemačkoj, Austriji i nešto malo Grčkoj - priča Dušan Đurković, vlasnik „KM turista".

Smederevci 80 odsto svih putovanja van Srbije ostvare u vreme godišnjih odmora a i to u Grčku i Bugarsku.

Valjevci vole da putuju preko grane, a kao najveći problem ističu rigoroznu i komplikovanu proceduru dobijanja viza.

Najveći broj Šapčana najčešće putuje u Grčku i Crnu Goru, ali ima i onih kojima su omiljene destinacije Tunis i Egipat.

U Kraljevačkoj agenciji ATP kažu da vlada veliko inresovanje za Dubai, Kubu, Egipat i Tunis, zatim latinoameričke zemlje, ali i za obilazak Evrope autobusom.

- Putovanje autobusom je u trendu, zato što je jeftinije od tura sa avionskim prevozom a usput se vidi mnogo toga - kaže Anđelković.

Jedan par u Kraljevu je tražio aranžman za Nepal, jedan gospodin je hteo u Senegal, a našlo se i nekoliko lovaca koji su želeli da pripucaju na krupnu divljač u Keniji.

- Mnogo lakše će biti ako uđemo na belu šengensku listu jer je teško dolaženje do viza - kaže na kaju naša sagovornica.

Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i reditelj iz Kruševca putovao je samo u okolne zemlje i zemlje bivše Jugoslavije.

- Nikada nisam bio u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji... Ljudi najviše putuju između 20. i 30. godine života a u to vreme bili su ratovi, sankcije, Milošević. Posle je došla porodica, obaveze, nedostatak finansija i vize. Slično je i sa ljudima iz mog okruženja - kaže Spasoje.

Dalibor Antić je jedan od onih Kruševljana koji nešto češće putuju u inostranstvo.

- Putovao sam u Englesku, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku, ove godine u Holandiju i Hrvatsku. Sva moja putovanja vezana su za sportske aktivnosti - objašnjava Dalibor Antić, kapiten Ragbi kluba „Kruševac".

Smederevci najviše odlaze u Grčku, Bugarsku, Crnu Goru, a ređe u Tursku ili Španiju. Najprodavaniji su aranžmani koji koštaju oko 200 evra po osobi za deset dana - kaže Sunčica Petrović iz agencije „Montesol" u Smederevu.

Kuba, Dominikanska Republika ili Mauricijus za Smederevce su nedostižna egzotična mesta.

Najveći broj odlazaka u inostranstvo u Valjevu se beleži tokom letnje sezone, a ide se u Grčku, Tursku i Bugarsku. Međutim Valjevci putuju i u šoping ili posetu kulturnim znamenitostima.

- Za turu od 13 dana za sledeći Uskrs u Parizu imamo već 50 prijava. Aktuelna je poseta izložbi Leonarda da Vinčija u Budimpešti koja se koristi i za šoping. Već imamo i osam prijava za novogodišnje krstarenje Nilom u Egiptu koje košta 3.000 evra - kaže Katarina Stojaković-Obradović.

U turističkim agencijama u Šapcu kažu da i za skupe aranžmane, kao što su Maldivi, Dominikanska republika, Kuba, te razna krstarenja, ima putnika iako su cene i do 2.000 evra po osobi.

Mnogo mladih nije izašlo iz Srbije

KRAGUJEVAC - Prema rečima Nenada Trakića, menadžera u agenciji „Holidej", tokom poslednje četiri godine broj putovanja u inostranstvo porastao je za 20 odsto.

Kragujevčani najčešće putuju u Pariz, Holandiju i u Španiju. Sve je manje onih koji odlaze u Grčku i Mađarsku, a sve više putnika koji idu u zapadnu Evropu. Da mlađe generacije i dalje trpe hendikep da nikada nisu posetile neku stranu zemlju i izašle van granica Srbije, potvrđuje i istraživanje rađeno među studentima Univerziteta u Kragujevcu. Čak 80 odsto visokoškolaca nikada nije putovalo van Srbije, niti je imalo pasoš. N.R.

Anketa: Koliko često putujete u inostranstvo?

Nataša Pjevalica, Šabac

Na zimovanje ne idem, a za Novu godinu još uvek ne znam da li ću negde ići jer sve zavisi od posla. Volela bih da otputujem u Tunis i da tamo dočekam Novu godinu.

Milan Jovanović, Šabac

I ove godine najverovatnije ću ići na Zlatar, da bar dva-tri dana uživam u snegu i čistom vazduhu. Cene turističkih aranžmana su još uvek visoke za prosečnog građanina.

Darija Ranković, Valjevo

Postoje povoljni a atraktini aranžmani van sezone čak i za Španiju i Azurnu obalu, ali je problem dobijanje viza. Letos smo suprug i ja bili kod porodičnih prijatelja u Norveškoj.

Predrag Timotić, Valjevo

Nakon letovanja u Bugarskoj pre dve godine, bez viza, prošlog meseca mi se ukazala prilika da poslovno putujem u Nemačku. Papiri za putovanje u zemlje EU su najveći problem.

Goran Ćirović, Kraljevo

Od skorašnjih većih putovanja izdvojio bih odlaske u megamarkete u Čačak i Kruševac, a sve lepe zemlje videću kao i mnogi kada država natera gazde da plaćaju radnicima.

Vesna Vuković, Kragujevac

- Nažalost nigde van Srbije nisam putovala iako imam 25 godina. Glavni razlog je loša finansijska situacija ali i obaveze na poslu i u kući. Dobrodošao bi mi i najmanji predah.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.