Najperspektivniji mladi muzičar za 2013. večeras na Kolarcu

Izvor: Blic, 05.Jan.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najperspektivniji mladi muzičar za 2013. večeras na Kolarcu

Najperspektivniji mladi muzički umetnik u 2013. godini, sedamnaestogodišnja čelistkinja Irena Josifoska, nastupa večeras na Novogodišnjem koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Irena Josifoska: Koncert u nedelju na Kolarcu počinje u 12 sati

Irena Josifoska dobitnica je nagrade ArtLink– Societe Generale Najperspektivniji mladi muzički umetnik za 2013. godinu.

Muzička omladina Novog Sada predložila je da nagradu dobije sedamnaestogodišnja čelistkinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: violinista Stanko Madić, čelistkinja Maja Bogdanović, kompozitorka Ivana Stefanović, muzička urednica Kolarčeve zadužbine Mirjana Lazarević, flautista i profesor na FMU Ljubiša Jovanović, čelista Nemanja Stanković i Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i umetnička direktorka ArtLink.

Kao prvi u nizu koncerata koji nagrada Najperspektivniji mladi muzički umetnik donosi je tradicionalni Novogodišnji koncert 5. januara u Kolarčevoj zadužbini.

Na programu će biti dela Lokatelija, Sarasatea, Rahmanjinova, Dvoržaka, Despića...

Publiku kao poklon očekuje i CD izdanje iz ArtLink muzičke produkcije.

Irena Josifoska je rođena 31. maja 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa pet godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski, u muzičkoj školi "Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Osnovnu i srednju školu završila je sa Vukovom nagradom kao đak generacije. Muzičku školu je završila 2013. gresodine i upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Božića.

Osvojila je oko četrdeset nagrada i priznanja, a za postignute rezultate više puta je i nagrađivana od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije i trenutno je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije.

Prvi solistički koncert imala je već u osmoj godini, i do sada oko 400 javnih nastupa, od kojih su oko 50 resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara.

Pohađala je i majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga. Svoje kompozicije su joj posvetili Tibor Hartig, violončelista, Dejan Despić, akademik i Svetozar Saša Kovačević, kompozitor.

O nagradi Najperspektivniji mladi muzički umetnik

Jedan od najvažnijih ciljeva i motiva osnivanja ArtLink je promocija mladih talentovanih umetnika, a u cilju predstavljanja najboljih pojedinaca i dobijanja podrške za njihovo dalje napredovanje, asocijacija je uspostavila godišnju nagradu čiji je ekskluzivni sponzor i pokrovitelj Societe Generale.

Nagrada, pored novčanog dela, uključuje i seriju koncerata, javnu promociju i izdavanje CD-a u izdanju ArtLink. ArtLink svojim laueratima obezbeđuje učešće na majstorskim kursevima eminentnih umetnika, učešće na Evropskim festivalima i saradnju sa internacionalnim orkestrima i na projektima, kao i nastupe u zemlji i inostranstvu svake godine.

Svake godine stručni žiri sastavljen od eminentnih umetnika i ličnosti iz muzičkog života bira mladog muzičkog umetnika koji je se posebno istakao svojim sjajnim nastupima, izvođenjima, nagradama i kritikama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najperspektivniji mladi muzičar za 2013. večeras na Kolarcu

Izvor: Dzungla.org, 05.Jan.2014

Najperspektivniji mladi muzički umetnik u 2013. godini, sedamnaestogodišnja čelistkinja Irena Josifoska, nastupa večeras na Novogodišnjem koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.