Najoštrije su osuđeni: Otkriveno je njihovo pravo lice

Izvor: B92, 29.Jan.2024, 15:19

Najoštrije su osuđeni: Otkriveno je njihovo pravo lice

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je u Ramali najoštrije osudilo pozive nekih izraelskih ministara na rekolonizaciju pojasa Gaze.

Ministarstvo je govorilo o "sastanku kolonijalnih terorističkih organizacija" u Jerusalimu u nedelju u vezi sa konferencijom ministara izraelske vlade.

Ministri desničarske konzervativne vladajuće partije Likud premijera Benjamina Netanjahua bili su u nedelju uveče predstavljeni na konferenciji za naseljenike u Jerusalimu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Međutim, Netanjahu je opisao planove za ponovno naseljavanje Pojasa Gaze nakon rata kao nerealne.

Ministar krajnje desnice i nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir na "Konferenciji pobede” ne samo da je pozvao na povratak izraelskih doseljenika u priobalni pojas i sela na severu Zapadne obale, već i na "ohrabrivanje (Palestinaca) da odu”.

Samo to može sprečiti još jedan masakr poput onog 7. oktobra, rekao je on.

"Ovaj sastanak i njegov dnevni red još jednom otkrivaju pravo lice izraelske desničarske koalicione vlade, uključujući njeno odbijanje mira i upornost u sprovođenju režima okupacije, kolonijalizma i aparthejda“, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

Netanjahuova vlada se smatra direktno odgovornom za "takve zapaljive pozive", nastavlja se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu i SAD da izvrše pritisak na Netanijahua da zaustavi ovaj oblik podstrekavanja.

Izrael se povukao iz pojasa Gaze 2005. godine i evakuisao više od 20 izraelskih naselja. 2006. palestinska ekstremistička grupa Hamas pobedila je na parlamentarnim izborima i preuzela administrativnu kontrolu nad Gazom.

Sledeće godine preuzela je isključivu kontrolu nad obalnim područjem na Mediteranu nakon krvave bitke sa organizacijom Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izrael i njegov sused Egipat su tada pooštrili blokadu. U pojasu Gaze živi oko 2,2 miliona Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.