Najopasniji posao!

Izvor: RTS, 01.Avg.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najopasniji posao!

Slađanu Vučkoviću je pre 12 godina, dok je raščišćavao teren, kasetna bomba eksplodirala u rukama. Tada je penzionisan, a posao na njegovom mestu nastavio je kolega Nebojša Milić koji je sada poginuo.

Čišćenje Kopaonika od kasetnih bombi započelo je odmah po završetku bombradovanja. Na tom poslu angažovani su profesionalni pirotehničari, među kojima je bio i Nišlija Slađan Vučković.

Slađan je 13 godina invalid, jer mu je kasetna bomba, dok je raščišćavao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teren eksplodirala u rukama.

Te 1999. godine na Kopaoniku, Slađan je u jednom danu uništio 106 bombi. Kobna je bila 107. Odsekla mu je obe ruke do lakata, deo lica, potkolenicu desne noge i oštetila sluh. Odmah je penzionisan, a posao je na njegovom mestu nastavio kolega Nebojša Milić koji je sada nastradao.

"Taj posao traži zdravog, pametnog, obučenog i sposobnog čoveka, e takav je bio naš Nebojša", rekao je Slađan.

Slađan je u trenutku nesreće imao 33 godine. Otac dvoje dece, vojni invalid, postao je međunarodni aktivista za zabranu kasetne municije. 

"Ja samo žalim što više vremena nisam provodio sa decom. I kada sam mogao da im pružim ruku...a i kasnije kada sam stradao....sada to više ne mogu", rekao je Slađan.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do sada je u svetu od kasetnih bombi stradalo 13.000, uglavnom civila, od kojih su trećina deca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Žute ubice" i dalje vrebaju

Izvor: RTV 5, 02.Avg.2012, 18:36

Deminer u penziji, Slađan Vučković iz Niša, u karijeri je demontirao 106 eksplozivnih naprava. 107-ma mu je odnela obe ruke, a nesreća se dogodila na Kopaoniku, gde su u skorašnjoj eksploziji stradala dvojica njegovih kolega. Svaka kasetna bomba ima isto ili slično punjenje, kaže Vučković,...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.