Najomiljeniji negativni lik! Razlozi zašto smo zavoleli Pitera Dinklidža

Izvor: Blic, 03.Jun.2014, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najomiljeniji negativni lik! Razlozi zašto smo zavoleli Pitera Dinklidža

Piter Dinklidž rođen je u Moristaunu, Nju Džersi u leto 1969. godine. Imao je teško detinjstvo kada je njegov otac bio primoran da proda osiguranje, a majka mu je predavala muzičko u osnovnoj školi.

Njegovi roditelji nikada sa njim nisu postupali specijalno i ako je jedini patuljak u porodici. Šanse da se neko rodi sa ovim sindromom ahondroplazije, odnosno generičnog poremećaja koji izaziva abnormalnu izgradnju kostiju je 1 u 25.000.

On čak nije imao ni televizor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kod kuće - ili je bar tako mislio. Tek kada je bio tinejdžer uhvatio je svoje roditeleje kako gledaju crno-beli TV koji su krili u ormanu.

Išao je u školu za dečake katolike, ali kako kaže, nije sa baš najbolje uklopio. Međutim, upravo tu je pronašao svoju ljubav prema glumi i to je pokupio od ekscentričnog sveštenika koji je imao neverovatnu kolekciju VHS kaseta.

Još kao tinejdžer, odlučio je da postane vegeterijanac:

- U to vreme sam postao vegeterijanac samo zbog moje prevelike ljubavi prema životinjama, ali i zbog jedne devojke, naravno. I dan danas je vegetarijanac.

Svirao je u pank bendu pod imenom "Whizzy" zbog kog ima ožiljak od vrata pa sve do obrve. Jednom je skakao i pio u isto vreme na bini kada je slučajno uboden: Samo sam zgrabio prvu prljavu krpu sa šanka stavio je na glavu i nastavio svirku.

Radio je skoro sedam godina u kompaniji "Professional Examination Service".

- I dalje ne znam šta sam tamo radio i čime se ta firma uopšte i bavila, znam samo da sam ubacivao neke informacije u kompjuter i da sam uvek javljao da neću moći da dođem u petak na posao jer mi nije dobro, naravno jer sam izlazio sa društvom u četvrtak uveče - kaže on.

U to vreme živeo je u stanu ispod Vilijamsburg mosta. Iznad glava su im prolazili vozovi, a preko nogu u dvenoj sobi pacovi. "To i nije bila prava dnevna soba. To je bio neki rastureni veliki prostor".

Iako su tada nudili da snima reklame i druge komercijalne poslove, odbijao je obzirom je sve imalo veze sa time što je patuljak. Odbijao je takve poslove. „Kada sam bio mlađi, definitivno me je to pogađalo. Kao adolescent bio sam veoma ogorčen i ljut, nepristupačan. Ali kako ste stariji uviđate da treba zapravo imati smisla za humor. Samo znate da to nije vaš problem. Njihov je”, rekao je glumac.

Upisao je dramu 1991. na Benington koledžu. Rad je počeo u pozorištu. Prvu svoju filmsku ulogu je odigrao 1995. u filmu „Živeći u zaboravu”.

Nije samo njegov rad počeo u pozorištu. Tu je počela još jedna velika ljubav njegovog života. Erika Šmit kojom se oženio 2005. godine, a koja je direktorka pozorišta. Šest godina kasnije, dobio je ćerku Zeling.

Uloga u filmu The Station Agent (2003) se smatra probojom za šta je dobio nominaciju za najboljeg glumca. Iste godine, pojavio se na filmovima sa Garijem Oldmanom. Ubrzo započinje saradnju sa Brodvej produkcijom. 2004. godine Piter je odigrao jednu od uloga snova- Šekspirovog Ričarda III u Javnom pozorištu.

Godine 2005. Dinklidž se pojavljuje u naučno-fantastičnoj seriji CBS-a Threshold i u komediji The Baxter kao planer venčanja. Takođe je ostvario uloge u britanskoj komediji Death at a Funeral (2007) i američkom rimejku istog filma(2010). Iste godine je igrao zlog Simona Bara u filmu Underdog (2007). Dinklidža je odabrao producent Andrev Adamson za ulogu Trampkina u filmu Prince Caspian, iako je filmski kritičar Bil Gibson opisao njegovu ulogu kao "dobar način da se razbije stereotip".

U leto 2008. godine, Dinklidž je izveo naslovnu ulogu Ujka Vanja u režiji njegove supruge Erike Šmit. Dinklidž igra Tiriona u HBO seriji „Igra prestola”, adaptaciji autora Džordža R.R.Martina. Njegov nastup je ostvario široke pohvale, ali i istaknute nagrade kao što su Emi za najbolju sporednu mušku ulogu u seriji 2011. godine i Zlatni globus 2012. godine za najbolju mušku sporednu ulogu u kategoriji serija, miniserija i televizijskog filma.

Danas nam je jedan od najomiljenih likova u "Igri prestola"...

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.