Najnoviji sistem upozoravanja na nuklearnu nesreću stigao u Srbiju

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 16:11

Najnoviji sistem upozoravanja na nuklearnu nesreću stigao u Srbiju

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da je u Srbiju stigao najmoderniji sistem za upozoravanje na nuklearnu nesreću.

Ovaj sistem upozorava na nuklaernu ili radiološku nesreću i sastoji se od 33 merne stanice i biće raspoređene tako da poboljšaju pokrivenost cele teritorije Srbije, u skladu sa postojećim rizicima.

Kako se navodi u toku su pripreme za njihovo postavljanje koje će poboljšati mehanizam za pravovremeno donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovarajućih mera za zaštitu stanovništva i životne sredine, od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja.

Ove merne stanice su donacija Evropske komisije, koja je realizovana kroz projekat za unapređenje sistema za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, u kojem Srbatom učestvuje od 2021. godine.

Postojeći sistem za rano upozoravanje na nuklearnu ili radiološku nesreću, u nadležnosti Direktorata, uspostavljen je 2007. godine i do sada ga je činila mreža od devet mernih stanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.