Najnoviji bizarni gedžeti: Štaka sa GPS-om, telefon s dva tačskrina, loptice-roboti...

Izvor: Blic, 02.Mar.2013, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnoviji bizarni gedžeti: Štaka sa GPS-om, telefon s dva tačskrina, loptice-roboti...

Ovogodišnji Svetski mobilni kongres održan u Barseloni možda nije prikazao spektakularne nove tehnologije, ali je zato ponudio priličan broj bizarnih gedžeta sa neočekivanom upotrebom. Predstavljamo vam pet najzanimljivijih uređaja koji vam možda neće biti najpotrebniji u životu, ali će vas zabaviti. 1. GPS štaka

Namenjen starijim osobama, ili onima koji imaju poteškoće u hodanju, prototip štapa koji nudi japanska firma “Fudžicu” opremljen je GPS navigacijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << senzorima za praćenje zdravstvenih parametara, kao i bežičnu i blutut vezu.

Štap, nazvan “Generacija”, omogućava rodbini, paziteljlima ili lekarima da prate kretanje pacijenta-korisnika, i da pri tom snimaju rad srca. Takođe, štap je u stanju i da sam pozove hitnu pomoć.

2. Telefon sa dva tačskrina

Pametni telefon Yotaphone koji koristi Guglov android operativni sistem i ima 4,3-inčni tačskrin nudi još nešto što nijedan drugi telefon nema: drugi ekran, na poleđini telefona.

Drugi ekran koristi monohromnu e-ing tehnologiju viđenu kod Amazonovog “Kindla” i drugih e-čitača, i koristi baterije slabe snage. Ekran može da se namesti da pokazuje bilo koju sliku koja vam se dopada, ali još interesantnije su aplikacije koje omogućavaju prikazivanje tvitera, fejsbuka i RSS, kao i sata i vremenske prognoze.

3. Moblini telefoni koji mere temperaturu i vlažnost vazduha

Ovaj termometar omogućava merenje temperature i vlažnosti vazduha, i otvara vrata čitavom novom carstvu aplikacija.

“Senzirion” kaže da će mobilnim telefonima omogućiti da “osećaju”, jer im nudi niz biofidbek mogućnosti. Sledeće što možemo očekivati, jesu telefoni koji osećaju miris i ukus...

4. Tačskrinovi koji reaguju i preko rukavica

Da zanemarimo da je reč o najbržem telefonu na svetu, ili da ima kameru od 13 piksela. Ono što čini “Ascend P2” kompanije “Hjuavei” posebnim jeste činjenica da njime možete upravljati i ako na rukama imate rukavice.

I Nokijina “Lumia 920” takođe može da se koristi sa rukavicama, ali novi “Hjuavei” predstavlja veliki pomak napred.

5. Robotičke loptice

Robotičke loptice “Sfero” koje se mogu kontrolisati putem smart telefona preko blututa, predstavljale su pravu atrakciju na sajmu.

Proizvođač loptica, američki “Orbotiks”, došao je u Barselonu da lansira novu liniju igrica sa popravljenom realnošću, uključujući i onu u kojima robotičke lopitce postaju, po rečima proizođača, “dabrovi koji mljackaju kolačiće”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Najnoviji bizarni gedžeti: Štaka sa GPS-om, telefon s dva tačskrina, loptice-roboti...

Izvor: medio.rs, 02.Mar.2013

Ovogodišnji Svetski mobilni kongres održan u Barseloni možda nije prikazao spektakularne nove tehnologije, ali je zato ponudio priličan broj bizarnih gedžeta sa neočekivanom upotrebom. Predstavljamo vam pet najzanimljivijih uređaja koji vam možda neće biti najpotrebniji u životu, ali će vas...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.