Najnebezbednija škola u Srbiji

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnebezbednija škola u Srbiji

Selevac - Zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi OŠ "Đorđe Jovanović" u Selevcu kod Smederevske Palanke, grupa roditelja već dva dana nije dozvolila deci da pohađaju nastavu, pošto direktor nije mogao da im garantuje da je škola bezbedna. Treći sprat ove osmoletke zatvoren je od 2008. godine, a ostali deo objekta takođe je u lošem stanju - u učionicama ima vlage, oštećeni su plafoni, instalacije dotrajale, a krov prokišnjava. Roditelji strahuju za bezbednost svoje dece, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su ipak danas poslali decu na nastavu. Oni zahtevaju od nadležnih da im odgovore kada će početi rekonstrukcija škole, koja je najavljivana.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić u utorak je posetio ovu školu i razgovarao sa roditeljima.

- Škola zaista izgleda katastrofalno. Problem postoji dugi niz godina, a mi smo kao opština 2012. godine uradili projekat i aplicirali za sredstva od 31 milion dinara u projektu "Modernizacija škola", koji finasira Evropska investiciona banka. Od 120 škola koje su tada konkurisale, polovina je samo predala potpunu dokumentaciju, a škola u Selevcu ocenjena je kao jedan od pet najoštećenijih. Sredstva su dodeljena, ali Ministarstvo prosvete treba što pre da raspiše tender za izvođenje radova, i mi kao lokalna samouprava apelujemo na njih da to urade po skraćenom postupku, da bi se što pre prešlo u proceduru. Očekujem odgovor Ministarstva. Škola jeste sigurno jedna od najnebezbednijih u Srbiji, ali dok je još lepo vreme đaci mogu u njoj da slušaju nastavu. Problem će biti kad nastupi loše vreme, jer se i ranije dešavalo da se obrušava plafon u učionicama, propada stolarija, krov prokišnjava - kaže za Danas Milojičići dodaje da opština nema novac da sama reši ovaj problem.

On očekuje da Ministarstvo što pre reaguje, da ne bi došli u situaciju da prebacuju oko 400 đaka u okolna sela, do najbližih škola.

OŠ "Đorđe Jovanović" otvorena je sedamdesetih godina, a propada više od decenije. Iako ima prostora da se nastava odvija u jednoj smeni, iz bezbednosnih razloga deo drugog i treći sprat su zatvorni, pa se zbog manjka učionica nastava izvodi u dve smene. Ova škola nalazi se samo na sedamdesetak kilometara od Beograda.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.