Najmoderniji poštansko-logistički centar

Izvor: Press, 01.Nov.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmoderniji poštansko-logistički centar

Ovde se sortira 820.000 pisama i paketa dnevno.Novi sistem će moći da složi za 90 sekundi ono što je jedan radnik u glavnom poštanskom centru radio jedan sat.
"Pošta Srbije" pustila je nedavno u rad Regionalni poštansko-logistički centar "Beograd", koji je svrstava u red modernizovanih poštanskih uprava sa jedinstvenom koncepcijom prerade pisama i paketa na Balkanu. Sa ručne prerade pošiljaka se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prelazi na mašinsku, uz projekciju da novi sistem može da sortira do milion pisama i paketa dnevno.
- Otvaranjem centra ostvaren je decenijski san radnika pošte, a da je tehnologija u tom centru primer narajzvijenijih poštanskih sistema u svetu. "Pošta Srbije" danas, to je pošta 21. veka, lider u regionu. Imamo tehnologiju koja je primerena najrazvijenijim poštanskim sistemima u svetu. Mi smo trenutno, računajući zemlje u okruženju, sa ovom tehnologijom na čelnoj poziciji - rekao je Milan Krkobabić, direktor "Pošte Srbije".
"Pošta Srbije" je u izgradnju i opremanje glavnih poštanskih centara u Beogradu, Nišu i Novom Sadu uložila 46 miliona evra iz sopstvenih sredstava. Oprema za beogradski poštanski centar probno je radila od marta 2014. Vrednost te opreme za automatsko sortiranje pošiljki, koju su isporučile japanska kompanija "Tošiba" i italijanski "Sinetik", iznosi 12,6 miliona evra i ona omogućava da se sortira 820.000 pisama i paketa dnevno.

- Ovaj sistem će moći da složi za 90 sekundi ono što je jedan radnik u glavnom poštanskom centru radio jedan sat. Sistem prepoznaje napisane adrese i sam razdvaja pisma prema poštanskim brojevima za sve gradove u Srbiji. Sada je mnogo lakše i efikasnije. Ovo je čudo od tehnike, čekali smo godinama na ovaj centar - kažu radnici.
Regionalni poštansko-logistički centar "Beograd" ima površinu od 28.000 kvadratnih metara, a na postavljanju kamena-temeljca 24. decembra 2010. godine je istaknuto da će to biti "srce 'Pošte Srbije'". Pored poštanskog centra u Beogradu, opremljeni su i poštanski centri u Novom Sadu i Nišu, na površini od 4.500 kvadratnih metara. Na realizaciju ideje o početku rada glavnog poštanskog centra u Beogradu čekalo se od 1971. godine, kada je doneta prva odluka o izgradnji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.