Najmirisnije dvorište u Opovu

Izvor: RTS, 24.Okt.2018, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmirisnije dvorište u Opovu

Porodica Horvat iz Opova ove godine je sa 150 stabala dobila oko tonu i po dunja. Svi ukućani sada su angažovani na pripremi različitih proizvoda od tog voća.
Zahvaljujući dunjama, dvorište Horvatovih u ovim jesenjim danima najlepše miriše u Opovu. Dobro su rodile i veoma su krupne, a od ranog jutra Blaženka vadi koštice iz njih da bi njeni sinovi Petar i Željko mogli dalje da je obrađuju: >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ništa mi nije teško i sa svojih 70 godina radujem se što smo napredovali u poslu. Sve rasporedim i napravim sebi tako da mi bude lako", kaže Blaženka Horvat.
Od stare banatske sorte jednog dunjca Petar je pre osam godina bez kalemljenja proizveo prve nove sadnice i sad na 15 ari ima 150 stabala dunje koje su dobro rodile i ove godine uprkos velikoj suši:

"U odnosu na sve druge voćke, dunja najmanje zahteva prskanje i primenu hebricida.Treba joj što više zalivanja i zato na sredini voćnjaka imamo svoj bunar i pumpu i to je tajna uspeha", navodi Petar Horvat, uzgajivač dunja iz Opova.
Horvatovi od dunje prave kompot i džem, a najviše rakiju koju eksperimentalno prave i od bundeve,a uspeli su posebnom tehnologijom da je dobiju i od aronije.

"To smo uspeli ceđenjem njenog semena tog teškog dela voća i od fermentisanog soka aronije uspeli smo da ispečemo rakiju", Željko Horvat.
Do sada su za svoje proizvode ovi Opovčani na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima osvajali brojne nagrade, koje ih ohrabruju i zato će sledeće godine proširiti proizvodnju. Planiraju nove zasade dunja, ali i krušaka i kajsija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.