Najmanje tri žrtve droge

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje tri žrtve droge

Ilak Žiža

Vršac - Broj osoba koje su se predozirale narkoticima u poslednja tri meseca stalno raste, a bilo je i slučajeva sa smrtnim ishodom. U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja potvrđuju da je uglavnom reč o mladim ljudima između 20 do 25 godina, pretežno muške populacije.

- Kod nekih pacijenata smo rešavali samostalno, ali je bilo i teških slučajeva za koje je bila neophodna saradnja sa internim odeljenjem. Izvestan broj pacijenata slali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Beograd, a u par slučajeva overdoz su bile fatalne - kažu u Domu zdravlja.

U policiji potvrđuju da narkomanija nije zaobišla ni Vršac, ali ne u onolikoj meri koliko je prisutna u većim gradovima. Komandir Policijske stanice Dušan Panić kaže da je Vršac samo jedan od krakova dilerske mreže stacionirane u Kovinu.

- U Vršcu je najzastupljenija marihuana, ali u zadnje vreme prisutna su i razna sintetička sredstva i heroin. Najveću zaplenu smo imali septembra prošle godine, kada je kod sela Vatin sa jedne njive posečeno oko 650 kilograma zelene mase, dok su u ovoj godini takođe zabeležene pojedinačne seče stabljika marihuane. U ovoj godini imali smo pet zaplena narkotika i protiv pet osoba podneli krivične prijave. Zabeležili smo tri smrtna slučaja od predoziranja. U Vršcu završava samo manja količina narkotika iz Kovina, Pančeva i Beograda. Nama su poznati svi pojedinci koji se bave dilovanjem i protiv njih smo već podnosili krivične prijave - rekao je Panić i dodao da u Vršcu postoji volja da se ovaj problem sistematski reši.

- Problem narkomanije nije samo u zavisnosti. Narkomani čine krivična dela, od sitnih krađa do iznuda i teških razbojništava. Protiv izvršilaca podnosimo krivične prijave koje su dalje u nadležnosti tužilaštva - dodao je Panić.

Do pre par godina ni školska dvorišta u Vršcu nisu bila sigurna od dilera. Lokalna samouprava angažovala je privatnu agenciju „Delta sekjuriti", koja je 2006. godine angažovala stručnjake da sprovedu interno istraživanje o prisutnosti narkotika među adolescentima.

- Tranzicioni period, sve veće siromaštvo usled gubljenja poslova po nestabilnim društvenim firmama nasuprot bogatim pojedincima koji svoje životne prohteve tek usaglašavaju sa zavidnim prilivima novca, doveo je do situacije da je većina odraslih osoba bila isuviše zaokupljena sobom, da bi se bavila sopstvenom decom. Sa druge strane deca, bez obzira na socijalni i društveni status porodice, idole i mogući način života pronalaze u likovima na ivici zakona. Jasno se vidi da žude za lakim novcem koji bi im, prema njihovom naivnom mišljenju, obezbedio lagodan život bez rada. Takva deca su prepoznatljiva po ponašanju, garderobi, stvarima koje premašuju mogućnosti njihovih roditelja. Nekada im to i sami roditelji kupuju ne bi li se iskupili za vreme koje ne provode sa njima, a nekada se i deca, na razne načine, sami postaraju da do njih dođu - kaže vlasnik agencije Ilak Žiža. Ova agencija je u prethodnom periodu, uz asistenciju policije, zdravstvenih i pedagoških radnika, organizovala i radionice za učenike sedmih i osmih razreda.

- Uz veliku pomoć policije uspeli smo da udaljimo dilere narkotika od školskih objekata, ali to nije dovoljno jer su se pokazali beskrupuloznim. Nažalost, iz incidenata je izvučeno je malo pouka, ali i to se vremenom menja nabolje - rekao je Žiža.

Odeljenje za lečenje narkomana

Specijalna neuropsihijatrijska bolnica „Dr Slavoljub Bakalović" najavila je da će u septembru otvoriti odeljenje za lečenje od narkomanije sa metadonskim centrom.

- Ne raspolažemo tačnim podacima o zavisnicima, ali evidentno je da je opaka bolest u porastu. Otvaranjem odeljenja, u okviru Nacionalne strategije za bornu protiv narkomanije sprečiće se i širenje drugih bolesti poput hepatitisa C ili smrtonosnog virusa HIV - rekla je direktorka bolnice dr Tatjana Voskresenska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.