Najmanje smo radili na prevenciji nasilja nad ženama

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najmanje smo radili na prevenciji nasilja nad ženama"

Beograd -- Od početka godine u Srbiji je u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 28 žena.

Svaka od 28 žena ubijenih u porodičnom i partnerskom nasilju od početka godine, opomena je da se najmanje radilo na prevenciji nasilja nad ženama, i pored mera i pune primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je unapredio sistem zaštite, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Činjenica je i da u nekim slučajevima nadležni nisu na vreme reagovali, a organi u lancu zaštite nisu sarađivali na adekvatan način, naglašava poverenica i ističe da je od velike važnosti postupanje zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite, povećanje stručnog osoblja u centrima za socijalni rad i unapređenje usluge nacionalne SOS linije za žene žrtve nasilja.

"Ona takođe ukazuje da je veliki problem i to što žene žrtve nasilja godinama trpe i ne mogu da napuste nasilnika zbog toga što finansijski nisu obezbeđene, a kada to i učine, nemaju finasijsku potporu. Zato osnaživanje žena ne bi smelo da bude deklarativna fraza, već im moramo kao društvo pomoći kroz različite servise podrške - od posla koji im je neophodan, do psihološke podrške koja je nekada najvažnija", dodaje Janković, a navodi se u saopštenju.

Poverenica navodi da se o nasilju nad ženama govori na raznim skupovima, da se organizuju različite akcije, osude su brojne i česte, ali se nasilje ponavlja, sve brutalnije i svirepije, o čemu svedoče svakodnevni tekstovi u medijima.

U pojedinim medijima, navodi, i dalje se izveštava senzacionalistički, i dalje se koriste reči i izrazi koji utiču na relativizaciju zločina, i dalje se krši dostojanstvo i privatnost žrtve. Ubistvo žene nije „ljubav sa tragičnim krajem“, a nasilni zločinac nije „domaćin čovek koji se pretvorio u monstruma“.

"Poseban problem predstavlja iznošenje detalja, svedočenja, nagađanja i pretpostavki, gde se gotovo po pravilu, ljubomora kao motiv za nasilje, tumači kao dokaz ljubavi, čime se indirektno kreira atmosfera razumevanja za nasilnike", istakla je poverenica.

Dodaje da mediji moraju biti svesni da znatiželja javnosti ne može biti iznad javnog interesa, a to je jasna i nedvosmislena osuda zločina, zaključuje poverenica uz napomenu da će Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nastaviti da kontinuirano ukazuje na veliki problem porodičnog i partnerskog nasilja u čijem korenu je diskriminacija žena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.