Najmanje 18 mrtvih i 30 ranjenih na protestima u Mjanmaru

Izvor: Beta, 28.Feb.2021, 11:23

Najmanje 18 mrtvih i 30 ranjenih na protestima u Mjanmaru

Najmanje 18 ljudi je poginulo i više od 30 je ranjeno danas širom Mjanmara tokom obračuna bezbednosnih snaga sa demonstrantima protiv vojne vlasti, objavila je Kancelarija UN za ljudska prava, navodeći da je dobila "verodostojnu informaciju" o tome."Prema izveštajima, smrtni ishodi su rezultat pucanja bojevom municijom u mase u Jangonu, Tavoju, Mandalaju, Mjeju, Bagu i Pakhoukuu. Suzavac je takodje korišćen na različitim lokacijama, kao i šok-bombe", navela je Kancelarija UN.Kancelarija UN je navela da "snažno osudjuje eskalaciju nasilja nad demonstrantima u Mjanmaru i poziva vojsku da odmah obustavi upotrebu sile nad mirnim demonstrantima".Danas je poginulo najviše demonstranata u jednom danu otkako su u Mjanmaru počeli protesti sa zahtevom za obnovom demokratije, nakon što je vojska izvela puč i preuzela vlast 1. februara.Bezbednosne snage su danas intenzivirale napore na razbijanju protesta, masovno hapseći učesnike i koristeći bojevu municiju.Demonstranti traže povratak na vlast uhapšene premijerke Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni udar u Mjanmaru: Krvavi okršaji – policija koristila bojevu municiju i vodene topove

Izvor: Danas, 28.Feb.2021

Reuters Bezbednosne snage u Mjanmarnu sve žešće se obračunavaju se demonstrantima koji protestuju protiv vojnog puča, a u nedelju su koristile bojevu municiju, gumene metke i suzavac. Ali uprkos ovakvoj reakciji policije, protesti se nastavljaju u velikim gradovima kao što su Jangun, Mandalaj i...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.