Najmanje 100 ubijenih u vazdušnom napadu vojske u centralnom Mjanmaru

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 20:40

Najmanje 100 ubijenih u vazdušnom napadu vojske u centralnom Mjanmaru

Najmanje 100 ljudi, među kojima je bio i veliki broj dece, ubijeno je danas u vazdušnom napadu vojske na svečanost u centralnom Mjanmaru.

Svedoci su rekli za Asošiejted pres da je lovac vojske bacio bombe direktno na masu ljudi koji su se okupili u 8 sati ujutru po lokalnom vremenu kako bi prisustvovali otvaranju lokalne kancelarije opozicionog pokreta u regionu Sangaing, udaljenog oko 110 kilometara severno od Mandalaja, drugog najvećeg grada u Mjanmaru.

Oko pola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sata kasnije, na nebu se pojavio i vojni helikopter, koji je otvorio vatru na okupljene, rekao je za AP jedan od svedoka, koji nije želeo da bude imenovan.

Američka agencija navodi da se na otvaranju kancelarije opozicione grupe okupilo oko 150 ljudi, kao i da je među žrtvama 20 do 30 žena i dece.

Pozivajući se na lokalno stanovništvo, Bi-Bi-Si na burmanskom jeziku, Radio slobodna Azija i portal Iravadi ranije su preneli da je u napadu stradalo između 50 i 100 osoba.

Rojters napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode i da portparol vojske nije odgovorio na zahtev za komentar.

Neimenovani član takozvanih Narodnih odbrambenih snaga (PDF), militanata koji se protive vladavini vojne hunte u Mjanmaru, rekao je za Rojters da su borbeni avioni izveli napad na svečanost otvaranja kancelarije tih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.