Najluđe priče srpske istorije

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najluđe priče srpske istorije

U organizaciji bečkog odbora SPKD Prosvjeta održano je književno veče sa Vladom Arsićem, književnikom i novinarom iz Srbije, koji je predstavio svoja dela.

Književno veče je održano u okviru Prosvjetine višegodišnje tribine, Susreti i razgovori, a imalo je naziv njegove nove knjige "Neviđena Srbija - najluđe storije iz naše istorije".

Ovim programom je Prosvjeta, želela da obeleži i 100 godina od stvaranja Kraljevine SHS, potonje Jugoslavije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Prisutne je pozdravio otac Slaviša Božić, sveštenik Crkve Vaskrsenja Hristovog, a kroz program je vodio i odlomke iz Arsićevih knjiga čitao Srđan Mijalković, predsednik bečkog odbora Prosvjete.

Ljubitelji književnosti u Beču imali su priliku da se upoznaju sa delima Vlade Arsića, koji se među čitaocima, prethodnih godina, smatra jednim od najpopularnijih autora istorijskih romana.

U prvom delu promocije Arsić se najpre osvrnuo na prethodna dela: roman "Kad zvona zaneme", koji se bavi najvećim pogromom u istoriji moderne Srbije - epidemijom pegavog tifusa koja je 1915. godine odnela više od 200.000 žrtava. Zatim je govorio o romanu "Brodolom" koji je nedavno doživeo i peto izdanje, i romanu "Noć arhangela" koji se treću godinu zaredom svrstava među najčešće pozajmljivane knjige u mreži javnih biblioteka.

Potom je publika "zaplovila" nepoznatom Srbijom, zbirkom najneobičnijih priča o događajima koji su zabeleženi na području naše zemlje, a od kojih bi se mnoge mogle svrstati i u rubriku Verovali ili ne. Pisac je nasumice birao priče iz knjige, recimo, koji to grad u Srbiji decenijama ima zgradu Železničke stanice, a da nikada nije dobio prugu. Zatim je govorio o nastanku priča, odnosno svedočio o tome da li je do njih stizao "rudareći" po arhivama nekim drugim povodom ili osluškujući narodna predanja koja se i danas mogu čuti u pojedinim delovima zemlje.

Promocija je završena pitanjima čitalaca na koje je Arsić rado odgovarao, svaki put dodajući i neki šaljiv komentar ili dosetku u vezi sa samim događajem.

O stvaralaštvu Vlade Arsića nadahnuto je govorio i Dragoslav Paunović, publicista iz Beograda. Posle promocije Arsić je dugo razgovarao sa prisutnima i potpisivao knjige, a publika je bila više nego zadovoljna.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.