Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgori suveniri na svijetu: Od fetusa lame do Tramp kondoma

Odete na putovanje, kupite poklon za prijatelja i nadate se da mu niste kupili previše glup poklon. Izbor suvenira je veliki svuda u svijetu, od standardnih, preko kičastih i čudnih, do veoma neprikladnih.

Njujork: Tramp kondomi

Kondomi sa slikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i natpisom "Ja sam ogroman!", koje se mogu kupiti u Njujorku, mnogima prosto ubija strast. Međutim, ako volite miris uspjeha možete kupiti njegov parfem "Success", koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "prenosi duh motivisanog čovjeka".

Nacionalni Muzej sjećanja na 11 septembar povukao je iz prodaje, prije par godina, komemorativan tanjir sa sirom, nakon primjedbi da je suvenir neprikladan. Tanjir je bio u obliku Amerike, sa obilježenim mjestima gdje su se dogodili napadi. Privjesci za ključeve, majce i dekorativni jastuki, sa tom tematikom, su još uvijek u prodaji.

Brisel: Vadičep u obliku dječaka koji piški

Jedan od mnogobrojnih suvenira napravljen po uzoru na poznatu skulpturu "Mali čovjek koji piški" (Manneken Pis) u Briselu.

Australija: Tašne napravljene od kengurovih testisa

Australijski proizvođač suvenira prodaje "srećne" tašne, napravljene od kengurovih testisa, kao i otvarače za flaše dekorisane sa intimnim dijelovima crvenog kengura, kojih ima ih u različitim velilčinama.

Bolivija: Fetusi lame

Možda ne želite da ih spakujete u vaš kofer, ali fetusi lame su veoma popularni u Boliviji. Smatra se da donose sreću i nude se kao dar Majci Zemlje. Fetusi koji nisu preživjeli u trudnoći se tradicionalno nude svakog prvog petka u nedjelji ili kada se gradi nova zgrada, ispod koje ga sahrane. Među suveirima se mogu naći i osušene žabe (koje donose sreću) i crne svijeće u obliku penisa. Lokalni vračevi, takođe, nude čarolije kojim možete kazniti nevernog partnera.

Zaliv Gvantanamo: Unikatne majce

Možda ova destinacija nije baš na vrhu liste za odmor, ali ako prolazite pored Zatvorskog kampa u Gvantanamu možete da postanete vlasnik majce sa natpisom "I can’t GTMO satisfaction". Među suvenirima su i komične lutke sa likom Fidel Kastra i natpisaom "Rockin’ in Fidel’s backyard", svijeće, loptice za golf, ali i par kamuflažnih uložaka.

Lurd: Bogorodica koje svijetli

Francuzi posjeduju pravi talenat za pravljenje kičastih vjerskih suvenira, a to se najbolje može vidjeti u Lurdu. Pored bezbroj posuda sa svetom vodom, postoje impresivne figurice u obliku čuvene statue Bogorodice, među kojima su i one koje svijetle, napravljene od fluorescentne plastike.

Rim: Kalendari sa Musolinijem

Kalendari sa slikama Musolinija, koje možete da kupite u Rimu, veoma dobro se prodaju. Sasvim druga priča važi u regiji Emilija Romanja, u kojoj je Musolini odrastao, jer ako vlasnici prodavnica suvenira izlože bilo kakvu memorabiliju sa likom Dučea, čeka ih zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine.

Rusija: Lutke diktatora

Ruske prodavnice turistima prodaju različite verzije babuški, odnosno matrjoški, tradicionalnih lutki u obliku ruskih žena u tradicionalnoj nošnji. Danas se, međutim, u prodaji mogu naći i babuške sa likovima Hitlera, Staljina ili, čak, cijeli set svjetskih diktatora.

(b92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.