Najezda slepih miševa u Beogradu

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda slepih miševa u Beogradu

Beograd -- Period migracije slepih miševa i ove godine unosi paniku među stanovnike Beograda. Viđeni su u svim delovima grada, u podrumima, tavanima, zidovima...

Kako piše Press, neretko se dešava i da zalutaju u stanove.

U poslednjih mesec dana u gradu ih ima mnogo više jer su se mladunci izlegli, počeli da lete i traže skloništa, objašnjavaju stručnjaci za Press.

Najezda slepih miševa u gotovo svim delovima Beograda, koji u sumrak sve češće uleću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stanove, uspaničila je sugrađane koji ne znaju kako da reaguju kada se susretnu sa ovom životinjskom vrstom.

Marija Jović sa Vidikovca kaže da je preksinoć u stanu zatekla pet slepih miševa.

"Prepala sam se kada sam ušla u stan i upalila svetlo. Nekoliko slepih miševa bilo je u svim sobama u stanu i u trenutku su panično počeli da lete. Uspela sam da uletim u kupatilo i zamotam peškir na glavu, a onda sam istrčala iz stana. Kada sam pozvala policiju da prijavim šta se desilo, samo su se nasmejali i rekli da im je to prvi put da neko prijavljuje 'napad'",, objašnjava Marija za Press.

Ona je uz pomoć komšija uspela da istera slepe miševe iz stana, a od tada je na oprezu svaki put kada otvori prozore.

Marko Đurović, koji živi u centru grada, kaže da već nekoliko nedelja muči muku sa slepim miševima. "Nastanili su se na mojoj terasi i ne znam kako da ih oteram. Nadao sam se da kada navučem zavese neće ulaziti, ali ni to ih nije zaustavilo. Ne znam više šta da radim, ni kome da se obratim za pomoć", iskren je Marko.

Milan Paunović, savetnik u Prirodnjačkom muzeju, kaže za list da su ovdašnji slepi miševi bezopasni po ljude, izuzev u samoodbrani.

"Slepih miševa ima u istom broju kao i prošle godine, a sada su u periodu migracije, pa ih zato građani češće viđaju, a i mladunci su počeli da traže skloništa. Oni u gradovima kao staništa koriste visoke zgrade, pukotine na fasadama, tavane i podrume. Sada su i mnogi mladi počeli da lete, pa i oni traže skloništa. Najčešće se pojavljuju oko osam, pola devet uveče, istražuju prostor, pa se tako dešava da završe u stanovima", objašnjava Paunović.

Kako kaže, nema potrebe bežati od slepih miševa, već ih polako treba isterati iz stana.

"Ako sugrađani pokušaju slepog miša da isteraju metlom ili peškirom, samo će se još veća zbrka napraviti jer tada mogu da se zavuku iza ormara i da na tom mestu provedu noć. Važno je naglasiti da se slepi miševi kreću pomoću ultrazvuka koji prate, jer su, kao što im ime kaže, slepi. Baš zbog toga ih ne bi trebalo dirati jer će kroz prostor kroz koji su ušli sami i izaći", objasnio je Paunović.

Ako vam slepi miš uleti u stan, uhvatite ga rukavicom, krpom ili nečim kroz šta ne može da vas ujede i izbacite ga napolje, a ako vam ni to ne pođe za rukom, stišajte strasti i odagnajte strah, potom pozovite Prirodnjački muzej i mirno sačekajte njihovu ekipu.

Paunović naglašava da su slepi miševi strogo zaštićena vrsta sisara. "Ubijanje slepih miševa je zakonom kažnjivo, kazne su i do 50.000 dinara. U Beogradu ih ima oko 15 vrsta", kaže Milan Paunović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.