Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najdrskiji prevarant u istoriji: Izmislio državu da bi privukao investitore

General Gregor MacGregor ima posebno mjesto u istoriji Škota, ali ne zbog svojih junaštava, nego zbog toga što je zapamćen kao jedan od najvećih i najuvjerljivijih prevaranata svog doba

Rođen 1876., nakon što je prošao mnoge krajeve i bitke po latinskoj Americi, u rodnoj Škotskoj počeo se 1822. predstavljati kao princ pokrajine Poyais na Crnoj rijeci u Hondurasu.

Uz čin određenog ugleda koji je već tada imao, i činjenicu da je sin poznatog bankara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u tadašnjem društvu malo ko bi imao razloga da posumnja 46-godišnjem uglednom čovjeku da je zaista u svojim vojničkim putešestvijama došao do vlasništva nad velikim komadom zemlje, otprilike veličine Velsa. Svoj Pojais opisao je da ima tako plodnu zemlju da daje tri žetve pšenice godišnje. Za rijeke je rekao da su tako čiste i svježe da mogu utažiti svaku žeđ. A usto uz obale rijeka protežu se zlatne žile koje praktično samo čekaju da ih budu iskopane.

Usred mračne, stjenovite i hladne Škotske opisivao je raj na zemlji u kojoj su stabla prepuna voća, šume guste... Jedini problem je bio, rekao je nakon nekog vremena, to što ta zemlja nikako da procvjeta jer nedostaje investitora i ljudi koji bi praktično praznu zemlju naselili. Stao je objavljivati članke u novinama, pozivajući se na izmišljene eksperte i savršeno izmišljene knjige o obećanoj zemlji. Tako je izmislio i dr. Tomasa Strandžvejsa, neupitnog autoriteta za taj dio svijeta.

Konačni udarac bio je izazov; i to lični za škotske gorštake jer im je rekao da to ipak nije za svakoga, da je riječ o ispitu muškosti, i za nacionalni ponos, jer, nije li sramota da baš jedino Škotska u cijeloj Evropi nema svoje kolonije? Čak je štampao i "dolar" koji izdaje "Banka u Pojaisu" kako bi sve skupa bilo što vjernije. A onda je krenuo prikupljati ekspediciju kolonizatora koji samo što ga sami nisu nagovarali da krenu.

Ukupno je prikupio 200.000 funti, čija se vrijednost tokom njegovog života povećala na 1,3 miliona, odnosno, preračunato u današnje vrijednosti, 3,6 milijardi funti. Prva dva broda sa 250 putnika u mitsku zemlju dospjela su u januaru 1823. Da bi doseljenici shvatili da tamo nema ni luka ni bilo kakvih naselja, a da je kraj beživotan, neplodan, do te mjere katastrofalan da su dvije trećine tih čvrstih škotskih gorštaka poumirale prije nego što ih je spasio brod koji je slučajno prolazio i prevezao ih u Belize.

Britanska kraljevska mornarica zatom je morala vratiti nazad još pet brodova koliko je MacGregor poslao u svoju obećanu zemlju. I naravno da je MacGregor u tom trenutku pobjegao iz Škotske. Pun novca kao malo ko u svijetu tog vremena, to isto nastavio je raditi i u Parizu. I opet mu je krenulo. Međutim, franuske vlasti su provjerile gdje se tačno nalazi ta zemlja za koju niko nije čuo, a za koju su odjednom bili zatrpani zahtjevima za putnim ispravama. Uhvatili su ga i strpali u zatvor. Na sudu mu je uspjelo sve svaliti na druge, tako da je prvom prilikom pobjegao u Edinburg. A odande u Venezuelu, jer je u Škotskoj rizikovao da ga gnjevna svjetina linčuje.

(NN, express.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.