Najčešći uzroci raskida i razvoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2019, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešći uzroci raskida i razvoda

Tragajući za odgovorom na pitanje koji su najčešći uzroci raskida i razvoda, američki psiholog Džon Gotman je otkrio nekoliko opasnih vrsta ponašanja koje je nazvao "četiri jahača apokalipse".

Emotivni odnosi su nauka. Na njima se, koliko god nam se činilo da sve znamo, stalno "saplićemo".

Nepoštovanje

Simptomi ovog ponašanja su veoma vidljivi - jedan od partnera ismeva drugog (kada su sami ili u javnosti), naziva ga uvredljivim imenima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ne ceni njegovo mišljenje. Gotman kaže da time pokazuje da ne ceni osobu sa kojom je u vezi/braku i da ako želi da ostane u tom odnosu, mora da se stavi u njegovu poziciju i uvidi koliko je to ružno i opasno.

Kritikovanje

Sve što uradi partner, ovom drugom se ne sviđa. Vređa ga, kritikuje, omalovažava. Najčešća rečenica koju izgovara je: "Ti uvek sve radiš pogrešno". Gotman kaže da to, ukoliko postoji obostrana ljubav, mora da se promeni i da se izbaci agresivan ton, omalovažavajući...

- Ako mirno zamolite svog partnera da neke stvari sledeći put učini drugačije, i još bolje, kažete mu to u prolazu, da ne bi ispalo kako tome pridajete veliki značaj, efekat će biti mnogo bolji - savetuje profesor.

Odbrambeno ponašanje

Jedna strana obično misli da je učinila nešto pogrešno, pa da bi izbegla da dobije kritiku, odmah pokušava da se brani i to prilično agresivno. Takvo stanje obrazlaže frazama poput "Zapravo, nije to ni trebalo da uradim!" ili "To nije moja krivica!". Kao rezultat toga, drugi partner odgovara takođe oštro i to se sve završava uzajamnim bolnim optužbama. U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i izvine se jedno drugom.

Izbegavanje sukoba

Kada osete da dolazi oluja, neki ljudi vole da unapred odgovore na eventualne pritužbe, brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignorišu partnera na sve moguće načine.

- Ali važno je da znate da ne treba bežati niti ostati sam sa svojim emocijama. Pokušajte da rešite problem - odmah i na miran i staložen način, jer sve što se stavlja pod tepih vremenom postaje još veći problem - poručuje Gotman.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.