Najčešće greške u CV-ju

Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešće greške u CV-ju

Kvalitetno sastavljanje poslovne biografije je jedan od ključnih koraka prema zaposlenju. Sve svoje kvalitete morate prikazati na papiru, a iz toga se mora videti da ste baš vi jedan od najboljih potencijalnih zaposlenih kod budućeg poslodavca.

Evo nekoliko saveta o tome šta bi bilo neophodno izbegavati prilikom pisanja poslovne biografije.

Gramatičke greške

Kao i u profesionalnom životu, u poslovnoj biografiji (CV) je takođe potrebno pravilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se izražavati i pokazati da znate pravila pisanja i gramatike. Zato nemojte dozvoliti ni najmanju grešku jer bi poslodavac mogao da stekne utisak o vama kao o nepismenoj ili brzopletoj osobi.

Nedostatak osnovnih informacija

Posle uvodnog dela u kojem ste se predstavili, potrebno je napisati nekoliko redova o svojim veštinama i znanjima. Budite objektivni i kratki. Navedite samo one veštine koje stvarno možete dokazati i nemojte ići u detalje.

Odaberite stil pisanja

Postoje tri osnovna stila pisanja životopisa: hronološki, funkcionalni i kombinovani. Hronološki je okrenut ka vašem radnom iskustvu pa u prvi plan stavlja naglasak na profesionalni razvoj. Funkcionalni stil bazira se više na isticanju veština, dok je kombinovani stil pisanja najbolji izbor pri traženju prvog zaposlenja. Na ovaj način ističete svoje dosadašnje iskustvo, ali istovremeno stavljate naglasak i na veštine koje ste sticali tokom školovanja.

Ni preopširno, ni prekratko

Ne postoji savršena poslovna biografija jer ljudi imaju različita radna iskustva i kvalifikacije. Ali važno je da u poslovnoj biografiji napišete osnovne informacije o vama i vašem radu i to na najviše dve strane! Tražioci posla često u poslovnoj biografiji koriste skraćenice ili žele da zadive poslodavca pa napišu kratku biografiju, što je pogrešno.

Isticati nebitne pojedinosti

Poslodavca ne zanima baš sve što ste radili u prošlosti. Zato je važno da pre nego što napišete poslovnu biografiju pročitate šta poslodavac traži od zaposlenih i da istaknete one veštine, znanja i kvalifikacije koje vas mogu izdvojiti od ostalih kandidata.

Ne napisati radno iskustvo

Ispod svakog radnog iskustva valja u napomenama napisati šta ste konkretno radili.

Nikada nemojte lagati!

Iako se pojedini, prema svežim istraživanjima čak mnogi, među onima koji traže posao odlučuju da navedu lažne informacije o svom obrazovanju ili radnom iskustvu, budite svesni kako vas ozbiljan poslodavac neće zaposliti bez kvalitetno odrađenog procesa regrutacije, što često može da podrazumeva i provere vaših navoda, pa čak i preporuke vaših bivših profesora.

Izvor: Monster

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.