Najbolji saveznici u jačanju imuniteta

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji saveznici u jačanju imuniteta

Sezona prehlada već je počela i trajaće do marta, te će se većina ljudi razboleti bar jedanput u ovom razdoblju.

Dobra vest je da se može izbeći prehlada, a određene namirnice mogu ojačati imunitet, te sprečiti prehladu i grip, kao i pomoći bržem oporavku. Iako su neke od ovih namirnica već dobro poznate, ipak se treba podsetiti koje su to i uvrstiti ih što češće u jelovnike.

Kokošja supa

Jedna hemikalija, slična leku koji se koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za lečenje bronhitisa, otpušta se kuvanjem piletine, te značajno pomaže kod smanjenja upale. Kokošja supa ima još mnogobrojna pozitivna delovanja kod gripa, a dodate li paradajz ili neko drugo povrće vitaminski ćete je dodatno obogatiti.

Beli luk

Alicin, koji nalazimo u belom luku, supstanca je koja blokira vodeće enzime gripa. Dva režnja belog luka dnevno dovoljna su za borbu protiv gripa i prehlade. Beli luk takođe možete pronaći u obliku praha, granula, ulja i sl.

Jogurt

Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcionisanje creva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.

Ljuta hrana

Čili, feferoni i slično su odlični za borbu protiv upala i sprečavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.

Đumbir

Probajte čaj od đumbira. Prokuvajte šolju vode te njom zalijte dve čajne kašike naseckanog korena đumbira. Procedite nakon pet do deset minuta.

Prirodni napitak  

Sastojci: 6 limuna, 1 veći češanj belog luka, 2 kašičice đumbira u prahu, 2 kašike meda, 3 šolje soka od ananasa, 1/4 kašičice ljute papričice u prahu

Priprema:  

U posudu za blender iscedite svih šest limunova. Dodajte sve ostale sastojke i dobro ih izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost. Sadržaj prelijte u staklenu posudu i ostavite u frižideru. Svaki dan popijte četiri šolje napitka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.