Najbolji mladi basnopisci u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji mladi basnopisci u Srbiji

Učenici Osnovne škole „Slobodan Sekulić", iz Užica, poneli su titutlu apsolutnih šampiona i treću nagradu za literarni rad u pojedinačnoj kategoriji, na konkursu Zadužbine „Dositej Obradović" za mlade basnopisce. Priznanje za kolekciju radova, basni i ilustracija, užički đaci dobili su u konkurenciji 80-tak škola iz Srbije.
U jednoj od kategorija „Radionice basnopisaca", u konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više od 500 radova, njih dvadeset troje iz IV-3, imali su najbolje napisane i ilustrovane basne.
 
"U mojoj basni se radi o srni i 12 medveda. Na mene je veliki utisak ostavila rekreativna nastava na Tari. Tu sam videla i čula za neke stvari koje nisam znala, kao npr. da postoji 12 medveda, da svaki ima svoje ime", kaže Đurđina Janković, učenica 4.razreda OŠ „Slobodan Sekulić" iz Užica.
Una Sokić, učenica 4. razreda navodi da su junaci njene basne tri laste i jedan leptir. "Ja sam želela da poručim da čovek mora da ode da bi se vratio i da sreća nije negde izvan nas nego u nama".
Na konkursu su učestvovali svi, pojedinačni ili timski radeći na pričama, crtežima, poukama i porukama koje prenose njihove basne.
„Ja sam više uživao u pisanju, mada sam i ilustrovao svoju basnu. Napravio sam i zmiju i mrežu i ribice, sve, al nekako lepši utisak mi je ostavilo pisanje", kaže Pavle Despotović, učenik IV-3 razreda.
Njegova vršnjakinja Lana Drndarević dodaje: „Svi znamo da su basne kratke priče koje imaju pouku gde životinje imaju ljudske osobine, pa tako u životu možemo naučiti što šta zbog basni."
„Mislim da je uspeh svakog prosvetnog radnika ako otkrije skrivene talente u deci. Ova deca su od prvog razreda pokazala želju da učestvuju u onom što im predložim, dovoljno je samo da im pojasnim, dam kriterijume i oni su za svaku saradnju", navodi mr Ljubica Aničić, učiteljica užičke OŠ „Slobodan Sekulić".
Titula apsolutnog šampiona mladih basnopisaca u konkurenciji trećih i četvrtih razreda, jedna je od nagrada odeljenja čiji đaci su se, osim učenja na Dositejevim poukama i porukama, dokazali i kao dobri recitatori, matematičari, karikaturisti i sportisti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.