Najbolji edukator Srbije

Izvor: RTS, 09.Jan.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji edukator Srbije

Udruženje za podsticanjje preduzetništva "Živojin Mišić", uz pomoć Ministarstva prosvete, prvi put pokrenulo je projekat najbolji edukatori Srbije. Među nagrađenima je šabačka profesorka, mr Tatjana Marković Topalović, koja i na redovnoj i na dodatnoj nastavi, na zanimljiv i kreativan način otkriva đacima zakone fizike. Čitaj mi!

Srbija danas 1 Centar za azilante u Sjenici popunjen

2 Najbolji edukator Srbije

3 Beskućnik iz Žuči >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

4 Sudbina Karađorđevog zvona

5 Uzbuna zbog sirene?

Deci treba pružiti nove izvore informacija i van učionice, da čuju, osete i dodirnu nauku, kako bi bili spremni da se uhvate u koštac sa tehnologijama modernog doba, tvrdi profesorka Tatanja Marković Topalović, čija je kruna rada Park nauke u Šapcu, svojevrsni

tri D udžbenik na otvorenom.

Osnovala je i udruženje ljubitelja fizike, "FIZIX" čije članstvo ne opredeljuju ocene, i predznanje. Vodi i školicu nauke za najmlađe, pripremajući ih da do srednje škole imaju formiran naučni stav.

"Volim svoj posao i mislim da je pre on birao mene, a ne ja njega. Mislim da često zanemarujemo u radu sa sa decom koja su izuzetna onu drugu decu koja imaju pravo da budu obrazovana i naučno pismena. Trudim se da pokžem da profesor treba da bude uzor učeniku i da ne treba da

bude samo fizičar", kaže mr Tatjana Marković Topalović, profesor fizike u Medicinskoj školi u Šapcu.

Predaje sa mnogo entuzijazma i volje. Autor je brojnih objavljenih stručnih radova, učesnik međunarodnih konferencija. Zbog nje neki đaci umesto medicine, danas studiraju fiziku.

"U četvrtoj godini sam prelomila da želim da se bavim fizikom uz njene eksperimentalne vežbe, seminarske radove i taj istraživački rad", kaže Aleksandra Komanović, student treći godine.

Verujući da je kvalitet života gradjana dobro i upotrebljivo obrazovanje, ova Šapčanka ima mnogo planova. Kako je 2015. svetska godina svetlosti, priprema sajam nauke na kojem će jedna od tema biti i Harp.

"Moj dugoročni plan je da probamo svi da formiramo mlade ljede koji će imati slične stavove , boriti se da budu najbolji edukatori Srbije, u funkciji što boljeg obrazovanja . Volela bih da imam sledbenike u tome", kaže mr Tatjana Marković Topalović, najbolji edukator Srbije.

Iako je, kako navodi, ponekad obeshrabrena, jer okolnosti usporavaju  projekte, želi da istraje u stvaranju srpskih intelektualaca 21. veka, svesna činjenice da se bavi naukom koja obezbeđuje napredak civilizacije.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.