Najbolji đaci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji đaci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u Beogradu

Najbolji učenici šestog razreda osnovnih škola iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, među kojima je bilo srpske, albanske i romske dece, proveli su danas dan u Beogradu i uživali u plovidbi Savom i Dunavom.

Oko 142 dece stiglo je juče u Beograd, sinoć su, kažu, do kasno ostali u centru grada, a danas su uživali u čarima Beograda i sa reka razgledali Kalemegdan, park Ušće, beogradske mostove i slušali o istoriji srpske prestonice.

Učenici škola tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske opštine sa juga došli su u Beograd na inicijativu Koordinacionog tela za jug Srbije i njenog predsednika Zorana Stankovića, koji je rekao da će oni danas prošetati i Kalemegdanom, Knez Mihailovom ulicom i obići zoološki vrt.

"Danas mi je zadovoljstvo da prisustvujem jednom lepom događaju, naime, najbolji učenici šestog razreda osnovnih škola iz Preševa, Bujanovca i Međveđe su došli da vide Beograd. Priuštili smo im jednu kratku plovidbu našim rekama i nadamo se da će im ovo biti lepa uspomena i nagrada za ono što su tokom godine postigli", rekao je Stanković.

Izrazio je nadu da će ova inicijativa prerasti u tradiciju i da će učenici i ostalih razreda biti u prilici da upoznaju Beograd.

Mališane je pozdravio i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je izrazio zadovoljstvo što su deca iz tri srpske opštine posetila Beograd, jer je, kako je rekao, on mnogo puta bio gost u njihovim sredinama.

"Kao što vidite Beograd je prelep grad. Rekao bih da ste proveli lepo jutro na beogradskim rekama, a čuo sam da ste se i sinoć lepo zabavili i ostali do kasno", rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, ovo je lepa inicijativa Koordinacionog tela da decu iz cele Srbije približe Beogradu.

"Vi mladi ljudi ste budućnost. EU je u saradnji sa Srbijom napravila pozitivne korake ka razvoju zemlje u pogledu obrazovanja, prilika za zapošljavanje, izgradnji puteva, škola, bolnica, a vi ste oni koji ćete kada porastite da ostvarite koristi od svega ovoga", poručio je mališanima Fabrici.

On im je uputio dve poruke, da u Evropi ima dovoljno mesta za sve, jer su dva glavna načela EU jedinstvo i raznovrsnost, kao je edukacija ključna stavka u razvoju svake mlade individue.

Ambasador OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da je danas posvedočio tome da su deca zajedno razgovarala na različitim jezicima, da su došli u grupama, a kako je vreme odmicalo počeli da se mešaju i koristili i muziku kao sredstvo izražavanja.

"Zaista je odlična prilika za đake da dođu u prestonicu. Ja često putujem na jug i do sada sam bio u većini škola koje su danas ovde prisutne. Smatram da je putovanje dodata vrednost i prilika da se najmlađi sretnu, razmene iskustva i razgovaraju", rekao je Oricio.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kazao je da su deca uživala u lepotama Beograda koji se video sa dveju reka i dodao da je većina njih prvi put u Beogradu.

"Ovo je odlična inicijativa koja će doprineti još više uključivanje multietničkih odnosa u našim sredinama, a mi stari ćemo iskoristiti priliku i da naučimo nešto od naše dece", rekao je Arsić.

Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Lajim Salihi kaže da je ovo retka, nesvakidašnja i prelepa slika koju opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa donose u Beograd.

"Ogromna je želja svih nas da se borimo za ovakve aktivnosti kako bi naša deca jednog dana živela lepše i bolje nego što mi živimo sada", poručio je Salihi.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković smatra da je Koordinaciono telo napravilo lep događaj za decu koji su odlični đaci, ali i priliku da se spoje iz različitih etničkih sredina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Najbolji đaci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe u Beogradu

Izvor: RTS, 26.Jun.2019

Najbolji učenici šestog razreda osnovnih škola iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, njih 140, za uspeh u školi nagrađeni su dvodnevnom posetom Beogradu. Plovili su Dunavom, obišli Kalemegdan, Zoološki vrt i vraćaju se kući s puno utisaka. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.