Najbolja paprika iz Bačke i Banata

Izvor: RTS, 03.Nov.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja paprika iz Bačke i Banata

Na tri hiljade hektara u Severnom Banatu i na severu Bačke uzgaja se, po rečima stručnjaka, najkvalitetnija industrijska paprika. Veliki broj poljoprivrednika koji se time bave zadovoljan je plasmanom svojih proizvoda.
Jožef Kiš, poljoprivredni proizvođač iz Novog Kneževca, crvenu papriku proizvodi na 14 jutara. Iako smatra da je ova sezona usled suše za njega bila nešto slabija od prethodne, ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se od paprike može pristojno zaraditi.

Ima, kaže Kiš, mnogo posla jer se sve radi ručno: "Hemijska sredstva jako malo koristimo. Cela porodica je uključena, ja većinom radim mašinski posao, a žena kopanje i branje."

On je jedan od  brojnih kooperanata novokneževačke kompanije "Aleva" koja posluje 70 godina, i jedna je od vodećih u oblasti prehrambene industrije.
Godišnje preradi i do deset hiljada tona povratarskih kultura - najviše paprike, crnog luka i paškanata. Tržištu nudi 160 vrsta proizvoda i ostvari godišnji promet od 20 miliona evra. 

Goran Aleksić, izvršni direktor "Aleve" a.d. Novi Kneževac, navodi da kompanija najviše izvozi u bivše jugoslovenske republike, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju:
"Pored zemalja u okruženju, Aleva velike količine proizvoda izvozi u Belorusiju, Rusiju i neke zapadno evropske zemlje."

Nakon privatizacije 2005. godine "Aleva" je povećala broj radnika sa 245 na 350. Milanka Knežević, već 13 godina radi na pakovanju proizvoda. U firmi je, kaže, radila i pre privatizacije: "Zadovoljna sam, jer su uslovi odlični i moja porodica živi od te plate."
Na proleće 2018. godine, kompanija će početi izgradnju novog industrijskog kompleksa na površini od 12 hiljada kvadratnih metara. Ova investicija procenjuje se na više od 10 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.