Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja biblioteka

Najbolja biblioteka

IVANJICA - Biblioteka Osnovne škole 'Milinko Kušić' iz Ivanjice, koja raspolaže sa 16.500 najrazličitijih naslova knjiga, proglašena je za najbolju u Srbiji. Njen bogat knjižni fond koristi čak 1.100 učenika. Oni knjigu smatraju svojim prijateljem i biblioteku u proseku posećuju dva puta nedeljno.

Svetlana Milutinović, profesor srpskog jezika, rukovodilac biblioteke, kaže da su najčitaniji naslovi van školske lektire 'Beli očnjak', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Lajanje na zvezde', '2000 milja pod morem', ali osnovci često pozajmljuju na čitanje naučne enciklopedije i romane na engleskom jeziku.

- Poezija se retko čita u Srbiji, ali naši učenici pokazuju veliko interesovanje za ljubavne i epske pesme. Dosta se čitaju romani i avanturističke knjige. Imamo 16.500 najrazličitijih naslova domaćih i stranih autora. Zahvaljujući toj raznolikosti, uspevamo da budemo aktuelni pa su učenici zainteresovani za knjige. Ponosni smo što kod dece stvaramo i održavamo čitalačke navike - kaže profesorka Milutinović.

Bojan Ljujić (11), najredovniji posetilac biblioteke, tvrdi da knjigu ne može ništa da zameni.

- Mogu ja da igram igrice na kompjuteru ili da se zabavljam na neki drugi način, ali nikada se ne osećam lepše nego kada čitam. Pročitao sam mnogo enciklopedija. Maštam da jednog dana odletim u svemir ili da postanem istraživač. Knjigu od 100 strana pročitam za sat i po - kaže Bojan Ljujić.

B. Bojović

Sve veći broj fantomskih firmi Profesionalni prevaranti

NIŠ - Preduzetnici iz Niša i okoline trebalo bi dobro da otvore oči kada sklapaju veće poslove sa nepoznatim partnerima, jer je na ovom području u prošloj i ovoj godini otkriveno 160 takozvanih fantomskih firmi koje su prevarile izuzetno veliki broj legalnih preduzeća.

Fantomske firme su preduzeća čiji vlasnici s lažnom ličnom kartom i falsifikovanom dokumentacijom registruju firmu u Trgovinskom sudu kako bi poreznicima zametnuli trag posle učinjene prevare.

Radan Ilić, direktor Regionalnog centra poreske uprave, kaže da je poražavajuća činjenica što su do sada osuđena samo dva prevaranta i to na uslovne kazne.

- Poreska policija obavi sav posao od učinjene prevare do utvrđivanja krivca, ali tada sudovi uspore proces, jer i pored dokaza takva lica ne odgovaraju za učinjena krivična dela. Sa uvođenjem sistema PDV-a značajan broj takvih prevara je suzbijen, ali ih još ima - kaže Ilić.

M.K. iz Niša koji proizvodi vijačnu robu prevaren je za 12.000 evra. Njegovu firmu su pre četiri meseca posetila dvojica sredovečnih gospodina s primamljivim predlogom.

- Nisam na početku ništa posumnjao, ali sam ipak proverio na sajtu Narodne banke Srbije i proverio da li je ta firma u blokadi. Sve je bilo u redu. Onda se nisu javljali jedno pet-šest dana pa sam ih pozvao. Otišao sam u njihovo stovarište i dogovorili smo se da im isporučim robu. Potpisali smo neki ugovor sa razmrljanim pečatom i stvarno sam mislio da sam izvukao sve svoje dugove. Da nesreća bude veća, nisam imao repromaterijal za tu robu pa sam i pozajmio zbog tog posla. Posle desetak dana vratio sam se u stovarište gde nije bilo nikoga. Strašno je što država ne može da stane na rep lopovima - ističe M.K.

Priča ovog vlasnika firme nije jedina u gradu koji i danas pamti slučaj kada je jedna žena došla u Trgovinski sud da registruje fantomsku firmu. Plan bi joj možda i uspeo da joj s glave nije pala perika. Svi su shvatili da to nije njena lična karta.

Aleksandar Đurić iz Centra za edukaciju poreske uprave Niš kaže da fantomske firme ne rade same već se raspoređuju po gradovima Srbije.

- Na taj način novac kruži i krije mu se trag jer ga prebacuju s računa na račun - kaže Đurić i napominje da je prevarante teško provaliti jer imaju izuzetno profesionalan nastup.

Marko Smiljković

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.