Najbogatiji duplo bogatiji

Izvor: Politika, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbogatiji duplo bogatiji

U sezoni 2005/06. najbogatiji Rusi postali su dvostruko bogatiji. Reč je o trideset troje milijardera (prvi put je u tom društvu i jedna dama, a reč je o Jeleni Baturini, supruzi gradonačelnika Moskve Luškova koja je od njega mlađa čak dve i po decenije!) čije je ukupno bogatstvo uvećano sa 9,06 milijardi dolara na 17,21 milijardu dolara, bar kako je proletos procenio Forbs. Njegova lista sa Rusima među milijarderima sveta (793) osvanula je ove godine sa čak sedam novih imena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
"Ruska kvota" povećana je i u prvih sto celog sveta, i to više nego dvostruko, sa pet – na dvanaest "reprezentativaca". Njih, što će sada malo koga iznenaditi, i dalje predvodi čuveni Roman Abramovič (18,2 mlrd.), vlasnik dvoraca, aviona, jahti... i, prema londonskom "Dejli mejlu", animator dvadesettrogodišnje Darje Žukovske, ne tako davno žive ljubavne igračke ruskog tenisera Safina.

Pravilo prvo: ne zaboravi vlast

Oštar odskok u "kvalifikacijama" učinio je da tim sa 'srpom i čekićem' na majicama" postane po brojnosti treći u svetu, odmah iza SAD i Nemačke. I da Moskva stekne moralno pravo da, ako to poželi, uz petokraku na vrhu Kremlja ima i znak dolara, jer joj po broju stanovnika sa USA$ milijardama (25) izmiče još samo Njujork (40).

Nekada vodeći Hodorkovski, bivši vlasnik "Jukosa", takođe je odnedavno na novoj poziciji, ali obeleženoj adresom Jag 14/10, Čita, granica s Kinom. Premešten je u novi kazneni logor, posle dve godine robijanja u Sibiru. Nekadašnjih 14 milijardi dolara njegovog poseda svedeno je na nekoliko stotina miliona, što će verovatno "počistiti" skupi američki advokati.

Hodorkovski mora da bude pomenut jer njegova sudbina podseća na ključno pravilo "ruskog ruleta" – stiče se, ali jedino u prijateljstvu s mafijom (osam hiljada grupa, organizovanih u pedesetak "brigada", podatak KGB-a! ) i vlastima. A Hodorkovski je igrao protiv Putina.

Pravilo drugo moraš znati

Dvostruka vrednost za samo godinu dana! Ovo, svakako, samo po sebi ukazuje gde je gnezdo sa zlatnim jajima ruskog kapitala, u nafti i metalima. Novac prvih deset u vrhu sav je tu, a sirovine i energija diktiraju strmim rastom cena dinamiku ruske berze. Moskva je puna "teških para", i ne bogati se jedino onaj ko ne zna kako ili rano padne od zrna pištolja.

Neko je svojevremeno sklopio "prosečnog" naglo obogaćenog Rusa i došao do sledećeg: muškarac u četrdesetim, rođen van Moskve ali obrazovan u prestonici, s vrlo ranim impulsom za prvi posao. Godina 1988, kada je u SSSR-u legalizovano privatno trgovanje, zatekla je junošu na već čvrstim nogama, te je, snalazeći se za novac (uz veze i poznanstva), požurio da uveze i proda prve personalne računare. Posle najviše dve godine uvoz računara je hit, ali junak priče nije više u tome. Podelivši iz zarade sa onima u vlasti, on početkom devedesetih gotovo bez para preuzima svoju banku, a ona će mu posle omogućiti da sa bednih trista ili četiri stotine miliona dolara uskoči i prisvoji neki od dragulja državne nafte i plemenitih metala. Hodorkovski je preuzeo "Jukos" (u trenutku njegovog hapšenja vredeo je 45 milijardi dolara!) za 309,1 milion (u rubljama, i nikada ih nije ni uplatio).

Ali ovaj mehanizovani prototip ruskog milijardera nije više apsolutno odgovarajući. Upravo je ove godine na listu prispela i grupa "Putinovih junoša", koji su stekli i obogatili se po važećim pravilima igre – grunuvši prema vrhu kroz komunikacije, građevinarstvo, piće, maloprodajnu trgovinu, hotelijerstvo i slično.

Asfalt Moskve i dalje je vruć (za tri meseca ubijena su bar dva bankara), ali insistira se i na pravilima. Ruska šansa u svakom slučaju postoji i zaslepljuje, pošto investitori spolja ne odustaju. A svetom se valja priča o novcu, koji se "zgrće lopatama". Kao nekada, na Zapadu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.