Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljene žalbe na presudu Milomiru Stakiću

Hag -- I Tužilaštvo i Odbrana u procesu protiv bosanskog Srbina Milomira Stakića, bivšeg predsednika opštine i Kriznog štaba u Prijedoru zatražili su dozvolu da se žale na presudu sudskog veća kojom je Stakić osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Kako javlja dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić, Tužilaštvo smatra da je sudsko veće kojim je predsedavao nemački sudija Volfgang Šomburg pogrešilo kada je presudilo da Stakić nije kriv po tačkama optužnice koje su ga teretile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za genocid i saučesništvo u genocidu. U podnesku Tužilaštva kaže se da su sudije pogrešile kada su utvrdile da u slučaju Stakića nije postojala namera da se uništi nesrpsko stanovništvo u Prijedoru, kao i da je greška napravljena kada je Stakić proglašen krivim za deportacije i proterivanje, a bez obraćanja posebne pažnje na brutalnost i nehumane uslove zabeležene u logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje koji su se nalazili na teritoriji opštine Prijedor i posledicama do kojih je zatočeništvo hiljada Muslimana u tim logorima dovelo. Tužilaštvo takođe smatra da su sudije napravile grešku kada su zaključile da ne postoji dovoljno dokaza da bi se dokazalo da su posebna meta napada bosanskih Srba bili i Hrvati kao etnička grupa.

Odbrana Milomira Stakića uložila je žalbu na visinu kazne koja je određena bivšem predsedniku opštine Prijedor, za koju se tvrdi da nije u skladu sa sudskom praksom Tribunala kao ni sa praksom primenjivanom u bivšoj Jugoslaviji. Odbrana smatra da je visina kazne u suprotnosti sa međunarodnim standardima koji zabranjuju izricanje "okrutnih, nehumanih i degradirajućih kazni". Branioci Milomira Stakića smatraju da osim optužbi za genocid, Stakić treba da bude oslobođen krivice i po svim ostalim tačkama haške optužnice. U podnesku Stakićevih advokata ističe se da je tokom procesa napravljeno niz proceduralnih grešaka, čime su povređena prava optuženog na fer suđenje. Odbrana zato traži da kazna bude preinačena ili da proces bude ponovljen.

Milomir Stakić je, presudom od 31. jula, osuđen na doživotnu kaznu zatvora pošto je sudsko veće utvrdilo da je kriv za istrebljenje, ubistva, deportacije i progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, odnosno pošto je utvrđena njegova krivica za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Sudsko veće oslobodilo je Stakića optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.