Najavljen bogat program 43.Bemusa

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen bogat program 43.Bemusa

BEOGRAD – Ovogodišnji 43.Bemus pod sloganom „Spoj danas”, biće održan od 15. do 26.oktobra, uz učešće muzičara iz zemlje i sveta koji će izvesti poznata dela klasične literature i nova dela koja će imati premijeru, najavljeno je danas u Skupštini grada.

Gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner je na konferenciji za novinare ispred osnivača Bemusa, Skupštine grada Beograda, ukazala je na snagu simbola reči u sloganu, most koji zbližava ono što je naizgled daleko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << premošćava razlike, spaja, a to posebno može muzika koja direktno komunicira, bez posrednika.

„Pored 16 glavnih koncerata ovogodišnji Bemus ima značajne edukativne programe za mlade muzičare, četiri radionice koje će voditi renomirani umetnici, takođe tradicionalno Bemus posebnu pažnju posvećuje programima za decu jer je jako važno da se deca upoznaju sa muzikom na njima prijemčiv način”, kazala je Avžner.

Za 43.Beogradske muzičke svečanosti Grad je odvojio 22 miliona dinara, a ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, kako je kazala državni sekretar Snežana Plavšić, osam miliona dinara.

Ona je obrazložila da je ministarstvo finansijski podržalo Bemus, jer prevazilazi značaj gradske manifestacije od posebnog značaja, nadilazi i okvire nacionalnih manifestacija jer dolaze vrhunski svetski umetnici, a istovremeno promoviše nacionalnu muziku.

Prvi put u svojstvu umetničkog direktora medijima se obratio kompozitor Zoran Erić, koji je potvrdio ono što je rekao prošle godine kod preuzimanja ove dužnosti od violiniste Sretena Krstića, da će Bemus zadržati ono najbolje iz svoje tradicije, a istovremeno pružiće uvid u aktuelna događanja u svetskoj muzičkoj produkciji.

Ovaj kao i naredni Bemusi, o čijim će programima Erić brinuti u okviru mandata od četiri godine, neće se menjati, pa će kao i ranijih decenija biti poseban muzički događaj za Beograđane i sve goste, biće velikih imena, dobro poznatih dela svetskih klasika ali i ekskluzivnih izvođenja i premijera.

„Trudio sam se da ne bude previše 'šareno', ali da šira publika može da nađe ono što će im se dopasti, biće ekskluzivnih izvođenja, velikih sastava ali koliko god sam želeo Beogradska filharmonija neće biti ove godine na Bemusu”, kazao je Erić.

Direktorka Jugokoncerta Biljana Zdravković najavila je program 43.Bemusa na kome će svirati muzičari iz naše sredine koji nisu dugo bili prisutni na festivalu, a od svetskih zvezda dva velika prijatelja Bemusa i Beograda, violončelista Miša Majski i pijanista Boris Berezovski.

Otvaranje 43.Bemusa biće 15. oktobra u Sava centru, nastupiće najpoznatiji francuski kamerni ansambl Orkestarski ansambl Pariza i hor Akcentus, koji vodi sjajna dirigentkinja Lorans Ekilbe, koja će dirigovati ceo koncert na otvaranju.

Na programu su dva dela Hektora Berlioza, religiozna meditacija „Tristia” i „Kleopatrina smrt”, posle niza godina ponovo na beogradskom koncertnom podijumu biće izveden „Rekvijem” Gabrijela Forea.

Prema rečima Zdravkovićeve, specifičnost nastupa Majskog, koga naša publika veoma voli, a nije ga slušala od 2005.godine, jeste što dolazi sa ćerkom koja će biti za klavirom i što će svirati ne sasvim tipičan čelistički resital.

„Čitav drugi deo programa posvećen je španskoj muzici što dovoljno govori o raspoloženju i energiji koju ovaj umetnik uvek ima”, kazala je Zdravković.

Resital Berezovskog u Beogradskoj areni na zatvaranju 43.Bemusa 26.oktobra biće muzički praznik za nekoliko hiljada posetilaca, harizmatični umetnik izvešće atraktivni program, od dobro poznatih hit numera klasične muzike, preko komada Glena Gulda do muzike Morisa Ravela i drugih atraktivnih kompozitora 19. i 20. veka, rekao je Zdravković.

Bemus će ugostiti i neobičnu cirkusku trupu, belgijsku kuću iz Brisela specijalizovanu za umetnički rad sa hendikepiranim osobama koja će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu raditi muzičko cirkusku predstavu u koju je pored umetnika uključeno i 12 mentalno hendikepiranih osoba.

Ova predstava je odigrana više od 60 puta u Belgiji i na desetine u mnogim zemljama Evrope, kod nas dolazi prvi put.

Pored predstave održaće se i inkluzivna radionica za mlade hendikepirane osobe koje žele da nauče nešto iz sveta muzike i cirkuske umetnosti.

Radionicu će održati i naš poznati violinista Jovan Kolundžija za najbolje mlade gudače Srbije koji će na kraju master radionice održati koncert kao festivalski orkestar pod dirigentskom upravom Mladena Tarbuka iz Hrvatske.

Radionicu „Umetnost pevanja muzike baroka” održaće velika umetnica, kontra-alt Marijana Mijanović koja je osvojila sve svetske scene, a u Domu omladine Beograda gostovaće mladi kompozitori u okviru projekta MusMA  Evropske asocijacije festivala.

Deo programa posvećen novoj generaciji evropskih kompozitora 23.oktobra izvešće mlada pijanistkinja Lidija Bizjak, dela sa konkursa MusMa „Posvete Francu Listu” povodom 200. godišnjice rođenja, između ostalih mladih kompozitora i našeg Božidara Obradinovića.

Dva programa namenjena su najmlađoj publici, gosti iz Hrvatske, Zagrebačko kazalište lutaka, izvešće 21.oktobra u Pozorištu Boško Buha lutkarsku predstavu po motivima Mocartove opere „Čarobna frula”.

Narednog dana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gosti iz Slovenije „Zvočno gledališče za otroke” iz Ljubljane izvešće lutkarsku predstavu po motivima priče Itala Kalvina „Kralj prisluškuje”.

Povodom velikog jubileja, 40 godina rada hora Collegium Musicum, dirigent Darinka Matić Marović, Kamerata Serbika i Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović održaće svečani koncert 24.oktobra u Kolarčevoj zadužbini, na kome će premijerno izvesti porudžbinu 43.Bemusa, delo „Senke snova i mora” Milana Mihajlovića.

U Sava centru 25.oktobra Orkestar, Hor i Balet Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu premijerno će izvesti operu Aleksandre Vrebalov „Mileva” za koju je libreto uradila Vida Ognjenović po motivima sopstvene drame Mileva Ajnštajn.

Tanjug

objavljeno: 29.09.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradske muzičke svečanosti od 15. do 26. oktobra

Izvor: Studio B, 29.Sep.2011

Ovogodišnji Bemus, koji se održava od 15. do 26. oktobra, biće otvoren nastupom eminentnog Pariskog orkestarskog ansambla „L'Ensemble Orchestral de Paris" u „Sava centru", najavljeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru...Tradicionalna, 43. manifestacija održava se pod sloganom „Spoj...

Nastavak na Studio B...

Knjige spajaju ljude

Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 30.Sep.2011, 08:46

Međunarodni beogradski sajam knjiga je kulturna manifestacija koja Srbiju već 56 godina unazad stavlja na mapu Evrope i Sveta.. Ova manifestacija, koja je po mišljenju Beograđana, najvažnija manifestacija Beograda, pružiće ljubiteljima knjige višednevno uživanje u čarima "pisane reči".. . 56....

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.