Najavili osvetu; Severa Koreja izvršila novo testiranje interkontinentalne balističke rakete

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 08:33

Najavili osvetu; Severa Koreja izvršila novo testiranje interkontinentalne balističke rakete

Severna Koreja je u ponedeljak ispalila interkontinentalnu balističku raketu u more i nastavila testiranja raketnog naoružanja visokog profila.

Severna Koreja obećala je snažne odgovore na poteze SAD i Južne Koreje usmerene na osnaživanje planova nuklearnog odvraćanja, saopštila je južnokorejska vojska.

Zvanični Seul je oštro osudio nesmotrenu provokaciju Severne Koreje, dodajući da će Pjongjang biti odgovoran za moguće posledice, prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Severna Koreja je koristila interkontinentalni balistički raketni projektil na čvrsto gorivo, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsednika, uz poziv zvaničnom Vašingtonu na jačanje planova zajedničkog nuklearnog odvraćanja.

Južnokorejska vojska je navela da je severnokorejski projektil preleteo oko 1.000 kilometara, pre nego što je pao u vode između Korejskog poluostrva i Japana. Rečeno je da je severnokorejski projektil lansiran pod povišenim uglom u očiglednom pokušaju da se izbegnu susedne zemlje, uz ocenu da je reč o "teškoj provokaciji" koja ugrožava međunarodni mir, navodi Rojters.

Predočeno je da je severnokorejskim raketnim testiranjem prekršena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom su zabranjene bilo kakve aktivnosti koje uključuju balističke projektile Severne Koreje. Sjedinjene Države su nakon lansiranja severnokorejskog balističkog projektila ponovo potvrdile svoju posvećenost odbrani Japana i Južne Koreje.

Tokom razgovora savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejka Salivena, direktora Kancelarije za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Taejonga i japanskog generala Akibe Takeoa, zajednički je osuđeno najnovije severnokorejsko raketno testiranje, saopštila je Bela kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sjevera Koreja izvršila novo testiranje interkontinentalne balističke rakete

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2023

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ispalila interkontinentalnu balističku raketu u more i nastavila testiranja raketnog naoružanja visokog profila, obećavajući snažne odgovore na poteze SAD i Južne Koreje usmjerene na osnaživanje planova nuklearnog odvraćanja, saopštila je južnokorejska ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.